ALLTFÖR NÄRA

Jul 1st, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Alltför näraAv Linwood Barclay
Too close to home 2008
Översättning av Elisabeth Fredholm
Kabusa Böcker 2010

Alltför nära är kanadensaren Linwood Barclays andra kriminalroman som översatts till svenska. Hans förra hette Utan ett ord, och frågan är om jag inte ska leta upp den, efter att nu läst Barclay för första gången…

En hel familj mördas i sitt hus. Olyckligtvis gömmer sig grannpojken i källaren, och blir mer eller mindre vittne till det som sker. Ännu mer olyckligtvis berättar han inte vad han har varit med om, förrän det redan är försent.

Linwood BarclayStyrkan i boken är, i mitt tycke, att det inte snaskas i en massa märkliga, och sjukligt fantasirika, sätt att ta livet av folk, vilket många deckarförfattare numera tror krävs för att berätta en god historia. Barclay ger läsaren istället något svårare, och mer väsentligt, att grunna på.

Hur är det att bo granne med ett hus där alla nyligen mördats? Vilka fynd gör polisen om grannsämjan, i sin utredning? Vilka hemligheter kan man och hustru kånka runt på? Och, hur bearbetar man det faktum att en familjemedlem blir anhållen som misstänkt för mordet på grannarna?

Mer ska jag inte avslöja av den här historien. Den är förbaskat bra berättad.

PER ERIK TELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22