ALLT VI FÖRLORAT

Jul 6th, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till Allt vi förloratAv Michelle Sacks
All the Lost Things, 2019
Översättning Cecilia Falk
Southside Stories, 2020
ISBN 978-91-88725-58-5, 279 sidor

Michelle Sacks föddes i Sydafrika och har en examen i litteratur och film från Kapstadens universitet. Hennes debutroman Hem ljugna hem gavs ut i Sverige 2018. Idag är Sacks bosatt i Schweiz.

Sjuåriga Dolly Rust blir förtjust när hennes pappa berättar att de två ska ge sig ut på äventyr, bara de två utan mamma. Dolly får äntligen ha sin pappa helt för sig själv och de ska upptäcka nya spännande saker tillsammans. Möjligheterna tycks oändliga och medan bilen bär dem söderut från hemmet i New York drömmer Dolly om äventyret som väntar. Med på resan är också favoritleksaken Clemesta, en plasthäst som Dolly kallar sin tvilling.

Resan börjar bra och dagarna fylls av snabbmat, godis och besök på nöjesparker. Men den långa bilresan blir också långtråkig. De kommer varje dag till nya platser och Dolly är långt från mammas förmaningar och föräldrarnas ständiga gräl. Men dagarna går och den stora överraskningen låter vänta på sig. Pappan visar inga tecken på att vilja åka hem igen och tvingar dessutom Dolly att ändra utseende. Till sist når de resans slut och då uppdagas sanningen bakom resan.

Idén till boken är inte dum, men läsaren tvingas hela tiden uppleva bilresorna och övernattningarna ur en sjuårings perspektiv, och det blir tröttsamt barnsligt och tråkigt. Då hjälper det inte att man anar en katastrof längre fram, utan läsaren tvingas hålla ut till de sista sidorna för att det ska bli spänning.

LARS-ERIK HOLM

Michelle Sacks

Michelle Sacks. Foto Chloé Desnoyers

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22