ALLT VAR FÖR LIV

Jun 28th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till Allt var för LivAv Aliya Dahlgren
Visto Förlag, 2019
ISBN 978-91-7885-091-4, 274 sidor

Aliya Dahlgren är 60 år och bor i Stockholm. Hon debuterade år 2017 med Hjärtat fullt utav dig, en verklighetsbaserad berättelse om tre generationer. Nu finns hennes andra bok, Allt var för Liv.

Monika och Sten lever sedan 25 år tillbaka i ett barnlöst äktenskap, som blivit slentrian och rutinartat. Det försämras när Sten säljer sitt företag utan att diskutera med Monika, och drar sig tillbaka som förmögen pensionär. Monika kastar sig in i ett passionerat förhållande med den tjugo år yngre och sexige Alex, som just flyttat in på kontorshotellet där Monika arbetar.

Aliya DahlgrenSten får reda på deras affär och hämnas genom att ha sex med självupptagna Isabella. De har träffats en gång tidigare på en middag på Gotland och stöter nu ihop i Stockholm. Isabella blir gravid och föder flickan Liv. Alltmer börjar cirkla kring Liv och Isabella utövar sin makt över Sten och Monika med sitt barn.

En väv av lögner och svek nystas långsamt upp. Monikas avsky mot Isabella växer till hat och hon börjar tappa fotfästet om verkligheten. Den ofrivilliga barnlösheten och oläkta sår från en traumatisk barndom vaknar till liv och blandas med märkliga drömmar om Lena, systern som hon aldrig träffat. Händelserna trappas upp och går obönhörligt mot en katastrof.

Aliya Dahlgren har skrivit ett fängslande relationsdrama som innehåller spänning, sorg, hat och mycket mer. Jag har inte läst författarens debutbok och imponerades snabbt av hennes skrivstil med bra personteckningar, en intelligent story, driv i handlingen och en portion svart humor. Namnet på flickan Liv är symboliskt och anspelar både på att ge och ta liv. Dahlgren bygger skickligt upp en obehagsstämning som växer med kapitlen och hon banar väg för den oundvikliga katastrofen. När den väl inträffar är den visserligen väntad men likafullt en kraftfull urladdning som renar. Boken slutar sedan med en oförutsägbar och positiv öppning mot framtiden. Aliya Dahlgren är att gratulera till en spännande och dramatisk skildring av relationer i kris.

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22