ALLT VAD MARKEN GÖMMER

May 19th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Allt vad marken gömmerAv Annika Sjögren
Ordfront 2012
ISBN 9789170375767, inb, 287 sidor

Annika Sjögren håller stilen när hon nu kommer med sin fjärde psykologiska kriminalroman. Hon använder sig som vanligt av något naturelement i titeln och blandar sin psykologiska intrig med lite action och en smula pusseldeckare. Det blir på det hela taget en ganska lyckad mix.

Bokens huvudpersoner är flera, och nästan alla är lite udda karaktärer. Allan är en enstöring och en kuf som söker efter sina rötter via sin mormor. Martin är en vuxen man som fortfarande bor kvar hos sin mor och deras band är mycket täta. När han träffar en kvinna är det upplagt för konflikter. Irja är mattant i skolan, liksom Martins mamma, och är sambo med konstnären Nina. De har hemligheter för varandra vilket får relationen att skaka.

När Martins flickvän blir mördad finns det många misstänkta eftersom parallellhandlingarna visar sig ha flera gemensamma nämnare. Detta förvirrar polisen som omväxlande misstänker olika personer.

Bokens centrala tema är frågan om vad som kan driva en människa att begå det yttersta brottet, att ta en annan människas liv. Annika Sjögren har flera svar på den frågan, men det är naturligtvis ändå svårt att sympatisera med brottslingen. Författarens styrka är onekligen personbeskrivningarna. Man får verkligen leva med i huvudpersonernas tankar och gärningar och det är inte svårt att förstå deras handlingar.

På det viset är det lätt att jämföra Annika Sjögren med mästaren Inger Frimansson i denna genre. Båda behandlar ofta udda karaktärer på ett så kärleksfullt sätt att man förstår dem och det blir en njutning att läsa.

NISSE SCHERMAN

Annika Sjögren

Annika Sjögren. Foto Frida Sjögren

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22