ALLT ÄR INTE GLÖMT

Sep 16th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Recension

Omslag till Allt är inte glömtAv Wendy Walker
All is not forgotten
, 2016
Översättning: Manne Svensson
Forum, 2018
ISBN 978-91-37-15004-8, inbunden, 314 sidor

Wendy Walker har en juristexamen och har arbetat som familjerättsadvokat i Connecticut, USA. Hon har också skrivit filmmanus. Allt är inte glömt är hennes femte roman och den första som utkommer på svenska. Warner Bros har köpt filmrättigheterna till boken.

Handlingen utspelar sig i det lilla samhället Fairview där 15-åriga Jenny Kramer blir utsatt för en brutal våldtäkt. Hon genomgår en psykiatrisk behandling för att glömma den hemska händelsen. Efteråt minns Jenny ingenting men så småningom börjar känslomässiga och kroppsliga minnen att tränga upp till ytan. Våldtäkten vänder upp och ner på samhället i jakten på förövaren. Jennys familj påverkas också, och hennes far blir besatt av att hitta gärningsmannen, medan modern försöker undvika att visa några sprickor i familjens fasad.

Den egentliga huvudpersonen är psykiatern, doktor Alan Forrester, som behandlar inte bara Jenny utan också hennes föräldrar. Han kommer in i handlingen efter att våldtäkten ägt rum. Alan Forrester misstänker snart att hans egen son kan vara inblandad i våldtäkten och gör vad han anser krävs för att dölja alla spår. Våldtäkten sliter itu äktenskap och avslöjar en lång rad mörka händelser i det lilla samhället. Spänningen stiger och när upplösningen kommer är den oväntad. Mer detaljer lämnas inte här för att inte ta bort spänningen för läsaren.

Wendy Walker har skrivit en lättläst och fascinerande bok med en ovanlig utgångspunkt: en psykiater som behandlar offret och hennes föräldrar, och som gör allt för att ingen misstanke ska falla på hans egen son. Handlingen förtätas alltmer och blir alltmer ondskefull. Walker ger bra personbeskrivningar som känns äkta. Min enda invändning är att psykiatern behandlar såväl Jenny som hennes föräldrar utan att någon reagerar. Psykiatern själv kommenterar det inte med ett ord. Samtidigt uppvisar han psykopatlika drag, som kan förklara varför han gör så för att skydda sin son.

En utmärkt psykologisk thriller där obehaget dröjer kvar långt efter det att man har läst ut boken.

LARS-ERIK HOLM

Wendy Walker

Wendy Walker. Foto Bill Miles

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22