ALLA TIDERS BROTT

Nov 3rd, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Alla tiders brottAv Novellmästarna (Ulf Broberg, Ulf Durling, Ahrvid Engholm, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Pia Lindestrand, Niki Loong, Helena Sigander, Ulla Trenter & Cecilia Wennerström)
Apec Förlag & Novellmästarna, 2018
ISBN 9789188333247, häftad, 284 sidor

Novellsamlingar har alltid roat mig. Som läsare får man en hel bukett med upplevelser, speciellt om det som här är flera olika författare. Noveller är också ett konststycke att skriva. Det är mycket som ska rymmas i det lilla formatet utan att författaren tillåts att breda ut sig allt för mycket.

Tio författare från Novellmästarna har här skrivit sjutton mer eller mindre korta berättelser. Upplägget är kronologiskt. Varje bidrag speglar olika tidsåldrar från sjuhundratalet till framtidens 2050-tal, och behandlar brott på något sätt. Tonvikten ligger på 1900-talet där varje årtionde har fått var sin novell, i själva verket har 60- och 80-talet två vardera. Att det är så beror säkert på det är mest naturligt att skriva om den tid man lever och har levt i.

Som alltid när skribenterna är olika så är också deras alster av olika kvalitet. Men jag tror att det också är så att läsarna är olika. Därför passar novellerna alla, det finns alltid några som faller i smaken.

Själv fastnade jag t.ex. för ett par historier från början av 1900-talet av Ahrvid Engholm. Han har där en Batmanlik superhjälte som heter Kapten Dynamit. Han kan rädda Sverige och världen från de onda främst för sina goda tekniska kunskaper. I en av novellerna förekommer dessutom ”Revolver-Harry” Söderman som medhjälpare och ingenjören/författaren Otto Witt som mentor och inspirationskälla.

Det strävsamma paret Kjell E. Genberg och Helena Sigander (normalt inte strävsamma tillsammans dock) har anammat trenden med författarduos. Deras gemensamma novell har verklighetsbakgrund. Journalisten och författaren Louise ”Loulou” Forsells öden och äventyr är minst sagt spektakulära. Från att ha fått sin arm avsliten av en björn i barndomen till hiskeliga flygäventyr med sin älskare. För mig är denna berättelse bokens höjdpunkt. Sanna händelser som överträffar dikten är alltid roande.

Novellmästarna gör en god gärning. De lyfter fram en konstform som inte är helt glömd, men ändå satt lite i skymundan.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22