ÄLDRE GUDAR

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av David & Leigh Eddings
The Elder Gods 2003
Översatt av Ove Fransson
B. Wahlströms 2004

Paret Eddings har skrivklåda och skrivförmåga som få. Med den här romanen påbörjar de en ny fantasyserie kallad Drömmarna, som utspelar sig i landet Dhrall som ligger strax norr om Aracias isbarriär. För den som är förtrogen med Stockholms nordvästra förorter kan som kuriosum nämnas att där också ligger en ö som heter Akalla. Riket styrs av fyra odödliga gudasyskon, men trots denna fördel i livet kan de inte räkna med att behålla makten för evigt. Ett maktskifte är i faggorna och det har Vlagh av Ödelandet tänkt utnyttja för att likt en annan Hitler skaffa sig världsherravälde.

Det är alltså ett ganska vanligt fantasyscenario som Eddings målar upp. Men som alltid bygger deras historia mer på fantastiska personer (typer, skulle väl några kalla dem), rätt mycket humor och skalkaktig berättarkonst än på de rätt stereotypa intriger som genren lockar till.

Trots parets dussintals romaner kan man inte kalla dem dussinförfattare. De har något odefinierbart ”extra” över sig.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22