ALBERT SPEER – EN BIOGRAFI

Jun 22nd, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Albert Speer

Av Joachim Fest
Speer – Eine Biographie 1999
Översättning Per Lennart Månsson
Fischer & Co 2009

Albert Speer var outsidern i kretsen runt Hitler: Där de flesta andra i Hitlers närhet uppvisade distinkt aparta drag som bristande verklighetsanpassning, outvecklat känsloliv, storhetsvansinne och uppblåsta självbilder, är Speer en begåvad arbetsmyra med klass och stil.

Goebbels, Göring och Himmler förefaller oss i nutiden som galna karikatyrer, och vi frågar oss kanske hur det kunde komma sig att ett sådant B-lag kunde nå toppositionerna i nazivärlden.

I fråga om Speer däremot blir frågan på sätt och vis den motsatta: Hur kunde någon med Speers gedigna borgerliga bakgrund och med en akademisk utbildning viga sitt liv åt Hitler och nazismen?

Joachim Fest

Joachim Fest reflekterar på drygt 400 sidor över den frågan. Fest spelade länge en stor roll i Tysklands intellektuella liv, bland annat var han chefredaktör för Frankfurter Allgemeine Zeitung. Och det märks – den här boken har många kvaliteter. Angreppet är djuplodande, men inte högtravande eller svårt, och Fest går igenom Speers liv från början till slut med fokus på de socio-psykologiska faktorer som kännetecknar Speer: den behärskade, svala yttre sidan av personligheten med de högtflygande ambitionerna som kommer fram i kontakten med Hitler. Nazismen var den scen där hans fenomenala organisatoriska förmåga och enorma arbetskapacitet kunde spelas upp – endast samspelet med Hitler tinade upp hans stängda personlighet.

Välskriven, tydlig, spännande och klargörande – och med den gåta som människan Speer utgör intakt.

KERSTIN WALL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22