ALBA

Mar 12th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Hård

Av Kristina Hård
Kabusa 2009

Debutanten Kristina Hård är en spännande ny bekantskap för oss som gärna läser science fiction som fyller de ”gamla” kriterierna: rymdfärder, civilisationskritiska tankegångar, sökande efter andra högkulturer i stället för den jordiska som ser ut att gå mot sitt slut. Kritiken riktar sig också  mot dagens samhälle. Lite ”flummighet” får man på köpet i form av Induskulturens förborgade hemligheter. Dessutom en kärlekshistoria med den sekretiva Alba som medelpunkt.

Alba tillhör en forskningsgrupp på väg till en främmande planet. Alla i gruppen förmår inte klara av den täta samhörigheten på rymdskeppet, inte heller Alba som gett sig ut på sin första rymdfärd efter att ha tröttnat på jordelivets trängsel och illaluktande trafikavgaser.

Kristina Hård. Foto Ulla Alderin

Kristina Hård. Foto Ulla Alderin

Hård skriver en intressant prosa men gör samma fel som de flesta debutanter. Hon vill ha med allt av de tankar som snurrar innaför pannbenet. Det är en bra sf-bok som troligen hade blivit ännu bättre som hon fått hjälp att sovra bland alla sina idéer.

I många av de noveller jag läst i gamla årgångar av Häpna! och Galaxy har författarna låtit sin hjältar träffa på arter som liknar människan och befinner sig i ett annat utvecklingsskede. Så också här, väl turnerat av Hård som också ägnar en hel del kraft åt rivaliteten mellan forskarna under resan.

Kristina Hård är mycket välkommen tillbaka.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22