ÄKTA SPÅMAN

Jan 6th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Äkta spåmanAv Linda Spåman
Kolik förlag, 2014
ISBN 9789186509491, 325 sidor

Linda Spåman var frukostvärdinna på Hotell Äpplet, någonstans i Göteborg. Nu är hon spåman (precis som namnet antyder) och väljer att berätta sin historia om hur hon hamnade i detta yrke för en något skeptisk kund. Det huvudsakliga temat, som inte bara stämmer in på Linda utan också på hennes omgivning (särskilt hennes kundkrets), är inte bara en känsla av att vara fast utan en starkare känsla av att inte veta vad man egentligen vill istället. Linda längtar bort från sitt jobb, och trots att hon har både varit med i en dokusåpa och skrivit en bok vet hon inte vad hon vill göra med sitt liv. Så hon stannar kvar. Av en ren slump hamnar hon i spåmannayrket, och dras till att uppmuntra folk att göra det som de egentligen vill men inte vågar. Och det blir inte rätt det heller.

Linda SpåmanLinda Spåmans förra roman Brf Ensamheten tyckte jag inte om, men denna gillade jag. Tecknarstilen passar med storyn och det finns ett mycket bättre flöde i denna historia än den förra. Det nattsvarta är närvarande i lika stor utsträckning (något jag hade svårt för med i den förra romanen), men här fyller den en funktion. Allt blandas ihop till en märklig historia som ifrågasätter folks motiv kring saker och ting. Är det egentligen inte så att folk ber spåmän om hjälp för att de vill att någon ska säga åt dem att kasta all trygghet överbord och hänge sig åt friheten och sina nycker, men samtidigt lasta över ansvaret för dess konsekvenser till någon annan?

JOHANNES GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22