ACCESS ALL AREAS Mitt liv med hårdrockens giganter

May 29th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till Access all areasAv Anders Tengner
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-302812-5, 458 sid

Jag önskar att jag var fjorton år igen, den tid då jag och de andra pojkarna jämförde våra pittar, skröt om gårdagens fylla (en och en halv lättöl), och om att jag hamnade i säng (pst, bara närapå, men säg ingenting!) med en våt snygging.

Om så vore hade jag bättre kunnat identifiera med de människor Tengner okritiskt (för det mesta) beskriver i sin bok.

Enligt Wikipedia är Anders Tengner född 1961 och journalist i musikpress, radio och TV. Men enligt boken Access all areas menar han själv att han från första början varit ett fan som visserligen arbetat med journalistik men blivit alltmer insyltad i hårdrocksbranschen. Det märks också tydligt i texten.

Anders TengnerMen det ska erkännas att killen kan skriva. Trots att jag i de allra flesta fall fylldes med viss vämjelse av hans bugande beskrivningar ville jag läsa vidare. Det var bra, för annars hade jag aldrig märkt att han i sista tredjedelen av den feta volymen började bli lite kritisk mot fyllsvinen som tidigare varit hans största idoler.

Han har träffat dem alla, umgåtts och supit med de flesta (Om svenska Europe har han dessutom skrivit deras officiella biografi Den stora rockdrömmen, 1987). När de uppträdde fick han så gott som alltid ett back stage pass som gav honom tillträde överallt: därav bokens titel Acces all areas och en förklaring till att bilder av dessa biljetter pryder bokomslagets fram och baksida.

Det är alltså en bok för dem som älskade att lyssna på hårdrockande storheter som Kiss, Ozzy Osbourne, Deep Purple, Iron Maiden, Guns n’ Roses och alla de övriga. Han har till och med fått gamle ormtjusaren Alice Cooper att skriva förordet.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22