A LESSON IN SECRETS – A Maisie Dobbs novel

Apr 9th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till A lesson in secretsAv Jacqueline Winspear
HarperCollins 2011
ISBN 9780061727672

I den senaste romanen lyckas Maisie Dobbs med allt, och det med råge. Hennes mentor och läromästare har avlidit och testamenterat hus och förmögenhet till henne. Hennes byrå går allt bättre.

Det har blivit 1932 och nazisterna håller på att ta makten i Tyskland.

Maisie blir kontaktad av säkerhetstjänsten för att undersöka om nazisterna har nästlat sig in på ett college i Cambridge. The College of St. Francis är nytt, grundat av Greville Liddicote. Maisie får anställning där som lärare. Samma dag som hon kommer dit och blivit introducerad på arbetet blir Liddicote mördad. Hon blir tillsagd av polisen att inte  intressera sig för mordutredningen; hennes uppgift är en annan.

Naturligtvis följer hon inte uppmaningen. I sin lilla sportbil jagar hon mellan London, Cambridge och andra platser, dricker te och pratar med folk. Hon hinner också njuta av Cambridge, sitter vid Cam och iakttar livet på floden, pojkar som ramlar i vattnet när de vill imponera på flickor. Lokalfärg!

Maisie börjar bli påfrestande i all sin präktighet och duglighet. Allt löser sig; Mordet förstås, men också mindre problem som nyblivna änkan Sandras inbrott, Billys nya dotter och hans inflyttning i ett nybyggt hus m. m. Stort och smått blandas. Boken blir överbelastad.

Men visst, tempot är så högt att jag inte hinner tänka på detta under läsningen, utan rycks med. Efteråt kommer invändningarna, men boken har så stora förtjänster att de döljer bristerna under läsningen.

BENGT HEURLIN

Jaqueline Winspear

Jaqueline Winspear. Foto Stephanie Mohan

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22