7-11º CELSIUS

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Richard Morgan
Altered Carbon 2001
Översättare ej angiven
Ordbilder 2006

Den förre elitsoldaten i FN:s interplanetära trupper Takeshi Kovacs försörjer sig som legosoldat och kriminell sedan han hoppat av från det legalt militära. Då han föddes opererades en ”stack” in i hans nacke – en manick som spelar in människans alla minnen. Den kan laddas ner i en ledig kropp om personen dör, och det är precis vad som händer när Kovacs stupar under ett uppdrag. Han – eller snarare hans minnen i en ny kropp – vaknar upp på jorden där han utses att ta reda på varför en rik person mördats och förlorat två dygn innan han laddades ner i en annan kropp.

Morgan har läst på vad gäller de tuffa amerikanska 30- och 40-talsförfattarna inom deckargenren och får sin hjälte att bli just så hård som krävs för att lirka fram sanningar ur ovilliga personer. Dialogen är hårdför och har likheter med den som finns i de gangsterfilmer som var så populära för 60-, 70 år sedan och som återuppstod i Frankrike med Eddie Constantine.

Boken är läsbar också för sådana som inte är helfrälsta på sf.

CALLE JANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22