6 DAGAR

Oct 4th, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till 6 dagarAv David Bergman
Lind & Co, 2016
ISBN 9789174616033, inbunden, 326 sidor

David Bergman följer upp sin actionthriller 36 timmar med den minst lika spännande 6 dagar. Det är en bok i den inte alltför ovanliga genren med militära attacker mot Sverige. Vi har sett flera sådana, ibland i serier, på senare år. De är populära och brukar locka ganska många läsare, även om de inte tillhör mina favoriter.

Regeringskansliet utsätts för en terrorattack, det är oklart vilka som ligger bakom och vad de egentligen vill. Sveriges överbefälhavare, Johanna Lindström, befinner sig på plats och lyckas både avstyra attacken och nätt och jämnt överleva.

Landet drabbas av grava IT-angrepp. Medborgarna kan inte ens ta ut pengar från sina konton. Ryska stridsflygplan kränker Sveriges gräns och konflikterna eskalerar. Befolkningen gör uppror. Dessutom verkar det finnas en landsförrädare som har god insyn i svensk militär och politik.

Politikerna står handfallna och Johanna måste ta saken i egna händer. Det krävs att svensk militär ingriper rejält och handfast. Tur då att det finns några superhjältar med kvalifikationer utöver det flesta. Som Johanna och polisen Anna. Som de höga befälen Markus och Fredrik. Under deras ledning finns det en chans att landet kan räddas. Det blir våldsamt och strapatsrikt. Det blir nagelbitande spännande ända fram till upplösningen.

David Bergman skriver flyhänt och ger berättelsen en fart och ett driv som är som klippt och skuret för en sådan intrig som denna. Läsaren ska inte få vila. Är det inte rena actionscener så blir det ändå fartfyllt i förberedelser och i de misstankar om spioneri och svek som författaren kryddar historien med.

Gestalterna får ingen djupare gestaltning förutom i de rent militära och polisära aspekterna. Men det krävs knappast i en filmisk och högdramatisk berättelse som denna.

NISSE SCHERMAN

David Bergman

David Bergman. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22