HELIKOPTERRÅNET

Jun 23rd, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till HelikopterrånetAv Jonas Bonnier
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN 9789100170837, inbunden, 443 sidor

Helikopterrånet i Västberga 2009 är antagligen det mest spektakulära brott som begåtts i Sverige. Rånare som kommer och flyr i helikopter, går ner genom taket, allt medan polisen står maktlösa på gatan nedanför. Därför har det naturligtvis skrivits mycket om det. Ofta har det varit piloten som då har varit i fokus.

Jonas Bonnier har nu satt tänderna i händelsen och skrivit en roman som till stor del grundar sig på vad de medverkande brottslingarna har beskrivit för honom. Fyra av dem är till och med namngivna i bokens avlutande tacksidor.

Att skriva en roman om ett verkligt brott är inte helt lätt. Om det ska bli en roman måste man komma bort från det dokumentära och själv dramatisera. Det har författaren lyckats alldeles utmärkt med. Det är svårt att veta vad som är sanning och vad som är uppdiktat av Jonas Bonnier. Vad han gissar, vad han vet och vad han fabulerar. Som läsare får man stå ut med att inte kunna avgöra det, även om man har fått en större insikt i brottet.

Pengarna från rånet har ännu inte återfunnits. Författaren skriver om detta också, sant eller inte? Vem vet! Det är lite tjusningen med läsningen, att man får tro och dra vilka slutsatser som man vill.

Jonas Bonnier är ingen nybörjare, även om detta är en deckardebut. Han har skrivit ett antal romaner, den första kom ut 1988. Det märks. Han har ett författardriv och har lyckats väl med gestaltningarna, främst av brottslingarna men även av den utredande polisen.

Det är också märkligt att det kan bli så infernaliskt spännande när man vet hur det ska gå. När bensinen i helikoptern börjar tryta – ska den räcka. Ska de lyckas komma ner genom taket? Kommer polisen att skjuta ner helikoptern? Läsaren ställer sig dessa frågor trots att svaret är givet.

Själva brottet känns lite glorifierat. Det är själva bedriften som är kronan på verket. Bovar blir hjältar. Detta utan att det finns någon Robin Hoodtanke. De försöker ta våra pengar för egen snöd vinning. Men det är förbaskat kittlande att läsa om.

NISSE SCHERMAN

Jonas Bonnier

Jonas Bonnier. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22