A CARING MAN

Jul 22nd, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till A caring manAv Akira Arai
Översatt (från japanska till engelska) av Marc Adler
Golden Elephant Committee 2011

ISBN 978-1-935654-17-9

Bokens första episod inträffar 1991, då en nyfödd pojke anonymt lämnas in på ett barnhem. Han har blivit illa skuren. Den läkare som är jour lyckas rädda honom till livet. Vilka föräldrarna är får vi inte veta.

Så hoppar vi fram till nutid. Det sker flera mord och en sprängning av skyskrapan Tokyo Towers med drygt 400 dödsoffer. Vi får möta fotografen Mariko, som blir vittne till sprängningen och fotograferar en, och Yoshio som står bakom dåden. Till sin hjälp har han en grupp ynglingar som måste begå mord för att bli accepterade. Spänningen ligger inte i att avslöja brottslingen utan snarast i om polisen ska lyckas förhindra flera mord och katastrofer.

Boken är på 350 sidor. Just i dag (17/9) läser jag i DN att Lotta Olsson påpekar att Agatha Christie lyckas skapa spänning och lösa problem på 200 sidor. Det finns alltså mycket luft här.

Någon riktig förklaring till Yoshios hat mot samhället och människorna ges inte. Varför mördas t.ex. läkaren som räddade livet på den nyfödde Yoshio?

En bok jag hade svårt att läsa till slut. Någon har skämtsamt sagt att det är liken som gör en deckare levande. Men trots allt dödande är den här boken stendöd.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22