1914 Vägen till Första världskriget

Jun 14th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag till 1914Av Peter Olausson
Forum, 2014
ISBN 978-91-3714-284-5, inb, 288 sid

Första världskrigets utbrott hade många orsaker, en komplicerad meanderliknande kedja av händelser som ledde fram till mordet på ärkehertig Franz Ferdinand och mans maka i Sarajevo – som många tror var den främsta, och kanske den enda, orsaken till att kriget bröt ut den 28 juli 1914. Kriget, den sjätte dödligaste konflikten i världshistorien,  pågick sedan till den 11 november 1918, involverade världens stormakter och kom att leda till att nio miljoner soldater miste livet.

Skotten i Sarajevo som avlossades av bosnienserben Gavrilo Princip, stöttad av den serbiska organisationen Svarta handen, som var lierad med den serbiska underrättelsetjänsten, var bara avslutningen på de många politiska turer som gjorde att över 70 miljoner soldater, däribland 60 miljoner européer, mobiliserades i ett av de största krigen i historien. Ententen, som bestod av Storbritannien, Frankrike och Ryssland ställdes mot trippelalliansen Tyskland, Österrike-Ungern och Italien. Orsakerna var många och hade sina rötter i 1800-talets expansiva kolonialpolitik, olika allianser som förstärktes, bröts och återupptogs ofta efter mindre och ganska kortvariga krig.

Europa var en tryckkokare och sommaren 1914 var det en liten grupp män (Olausson skriver att ” de viktigaste skulle kunna rymmas i en hiss”) som på grund av missbedömningar, okunskap, övermod och i vissa fall ren och skär dumhet såg till att tryckkokaren exploderade.

La belle epoque var över och fyra års blodbad skulle följa innan de allierade inom ententen stod som segrare. Europas karta ritades om och freden i Versailles blev det frö som växte till att frodas som ett nytt världskrig hösten 1939.

Peter Olausson har skrivit en mycket grundligt underbyggd och informativ bok om de skeenden som ledde fram till krigsutbrottet 1914.

Han växte upp på Tjörn och utbildade sig i språk och datakunskap. För sex år sedan utkom han med boken Faktoider, följd året därpå av Fler faktoider. 2011 kom Tredje rikets myter – och mytbildning tycks intressera honom mycket, ty han tar död på flera sådana i boken 1914 – vägen till Första världskriget.

KJELL E. GENBERG

Peter Olausson

Peter Olausson. Foto Emelie Asplund

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22