13 LEKTIONER I BROTT

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Deckarantologi sammanställd och översatt
Av Lilian & Karl G Fredriksson
En bok för alla 2002

13 lektioner i brott är en utomordentlig anglosaxisk novellantologi, rentav en viktig sådan. Den puffar för novellen, som hamnat i bakvattnet av all a luntor med urspårade transportsträckor. Den bjuder på ett urval klassiska deckarförfattare, av vilka flera är på väg att glömmas bort. Men framför allt så är det en anrättning som bjuder på de flesta stilar och genrer: puzzel, slutna rum och hårdkokt, polisberättelser och psykologisk dramatik.

Som målgrupp anges gymnasieskolan och studiecirklar. Men det här smörgåsbordet är gefundenes fressen för varje läskunnig individ att vällustigt dregla över.

Jag är förvisso fördomsfull eftersom jag (utan att kasta ut romanformen med badvattnet) menar att deckaren mestadels kommer bäst till sin rätt i sin ursprungliga novellform, som Edgar Allan Poe och Conan Doyle excellerade i. Ingen av de båda finns med, men Lilian och Karl G. Fredriksson har gjort ett utmärkt urval även om jag personligen skulle ha föredragit P.G. Wodehouses vansinnigt roliga Ett vinnande leende framför den nästan, men inte fullt lika roliga Stryknin i soppan.

Spännvidden i stil märks i skillnaden mellan t ex K.G. Chestertons subtila språk i Miraklet på Nymånegatan och Wodehouses humoresk. Robert Blochs blodstinna novell En karl måste ha en hobby utgår från tretton berömda men aldrig lösta seriemord som inträffade på 1930-talet i Cleveland, Ohio. Carter Dickson (John Dickson Carr) representeras med Huset i häxskogen, en av de stora novellerna i genren omöjliga försvinnanden i ett slutet hus. För målgruppen öppnar antologin förhoppningsvis en helt ny värld som också kan leda till fördjupning i Agatha Christies, Michael Gilberts, Sue Graftons, Dashiell Hammetts, Edward D. Hochs, Ian Rankins, Ruth Rendells, Steven Saylors och Georges Simenons författarskap.

Rolf Dahlströms omslagsbild är också mycket pedagogisk.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22