Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av Patricia Cornwall
Cause of Death 1996
Översatt av Erik Andersson
Norstedts 1998

Patricia Cornwell har med rätta fått beröm för tidigare böcker, som sålts i stora upplagor. Även den här, Dunkla vatten, börjar – och pågår länge – högklassigt. Huvudpersonen, Kay Scarpetta är rättsläkare i Virginia, det gamla tobaksdistriktet. Eftersom Cornwell själv fuskat i yrket och skriver bra, blir uppladdningen av den har boken en knivskarp brottsplats- och situationsbeskrivning. I och för sig så bemängd med tekniska termer att man ibland tror sig ha fått ett obduktionsprotokoll i händerna. Men bra, elegant formulerat, dödssäkert, man förlorar inte intresset.

Själva plotten tycks från början enkel. En grävande journalist har hamnat för nära en skumraskexport av utrangerade krigsfartyg till Libyen och får plikta med livet. Även andra som lägger näsan i blöt råkar illa ut.

Men sedan vänder historien – nedåt, kan man säga. Skumrasket kring gamla fartyg utvidgas till stöld av plutonium och ett fixt och färdigt terroristsällskap, berett till det yttersta av brott. Författarinnan sjunker under ytan själv: det persongalleri och den miljö hon byggde upp så framgångsrikt i början försvinner ur sikte. Historien slutar ointressant och förutsägbart. Tråkigt. Vi önskar Cornwell en återkomst med något som håller stilen. Inte minst för den sympatiska huvudpersonen rättsläkare Scarpettas skull.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22