Vinglöst och bevingat

Feb 15th, 2008 | By | Category: 2002-1, Övrigt

Om inte den trots allt mycket intressanta deckarvägen också ska hamna i kris är det hög tid att ge dess stackars utarbetade hjältar lite välbehövlig semester.
(Magnus Persson i SvD)

Den i hemlighet insvepta förbrytelsen är ett i England utomordentligt populärt motiv.
(Ahrvid Ahnfeldt i Världslitteraturens historia. 1874-1876)

Varför är Jan Guillou och Herman Lindqvist så rabiata – nästan hatiska – i sina krönikor? Kanske därför att det handlar om två journalistiska stjärnor som inte direkt är på uppåtgående längre, och att även journalister med ett antal bestsellermiljoner på banken vill fortsätta vara tillräckligt intressanta för att få skriva krönikor i Aftonbladet. Krönikörerna verkar pressa sig själva till de mest kontroversiella ståndpunkterna. Att säga det förbjudna – allt för att hålla sig kvar på banan.
(Erik Zsiga. Rapport från Näringslivets Mediainstitut).

Edra samtida var dåliga hushållare. Pengar var deras lösen. Skogar högg de ut; all petroleum i jordens sköte pumpade de upp – hvar ton stenkol, brunkol och antracit bröto de ut och sände upp rök; hvar gnista af metall i form av malm slukades begärligt. Vi hafva intet af all denna härlighet kvar. (Otto Witt i De sista människorna, 1911, som utspelar sig 20.000 år fram i tiden.)

Visst skulle jag vilja få Pulitzerpriset. Och Nobelpriset och en Tony för den musikal jag skriver på. Frånsett det har jag mycket blygsamma önskemål.
(Ed McBain citerad av John-Henri Holmberg i Sydsvenskan.)

Kan böcker säljas pallvis med massiv marknadsföring, kan böcker finansieras med annonser. Det finns absolut ingenting som tyder på att detta skulle kunna påverka integritet eller kvalitet.
(Anders Mård/Bjarne Sellin i Resumé)

Deckaren är ett ogräs som ser ut som en bok för att den har pärmar.
(Ivar Lo-Johansson, 1901-1909)

Svenskarna söker sig till Aftonbladets skrattande diskanttoner: Dess geggiga trycksvärta, dess bjärta bantningstips, dess tjejmiddegapiga kvinnosidor, dess unkna kolumnister och dess jämngrått gnällmarxistiska kultursidor.
(Bengt Ohlsson i DN)

Efter en dryg tretusenårig litteraturhistoria borde rimligen de så kallade klassikerna ha oddsen på sin sida, men alla som besökt en bokhandel vet att så inte är fallet. Här trängs i stället pallar med herr Guillou och fru Fredriksson, tillsammans med ett brett sortiment av time managers, pappersvaror och sällskapsspel.
(Andreas Brunner i Sydsvenskan)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22