Generalisering och hyckleri

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-1, Övrigt

Jag hör till dem som reagerar mot att man generaliserande dömer ut ”kiosklitteratur”, fast samma företeelser finns i böcker från aktade förlag och i fina bokhandlar. Som invandrare i Storbritannien läser jag om målet mot Rose West och tänker att det är inte så lite hyckleri när tabloidtidningar kritiseras. I målet mot åttabarnsmamman. som kämpar för att bli rentvådd från misstanken att ha varit maken Fred behjälplig med att sexuellt utnyttja, döda, stycka och begrava ett antal barn och tonårsflickor, bland dessa en styvdotter och den egna äldsta dottern, skriver ”the heavies” ofta mest detaljerat. Tidningar, som i Sverige brukar nämnas, som ”den aktade”, har helsidor med detaljer som inte skulle komma in i svenska tidningar.

Vittnesmålet från Freds dotter, och Roses styvdotter, Anne Marie refererades utförligt. Ingående beskrevs hur styvmodern höll fast henne, då hon åttaårig utsattes för faderns övergrepp. ”Det gör vi för att vi älskar dig mycket och vill att du blir en bra hustru!” sade Fred och Rose till barnet. Hennes fortsatta vittnesmål beskrev hur hon senare kom att tycka om faderns handlingar. Åklagaren frågade om Anne Marie, som i 15-årsåldern blivit gravid med fadern, tvingats till ”onormalt” sex. På svenska skulle man kunna återge hennes svar som att det var ”pang på”.  Missionärsställningen. Så skrev i alla fall en av de tidningar som brukar kallas ”den aktade”.

Jag kan föreställa mig svordomarna från en svensk redaktionschef om jag som ung medarbetare kommit med sådana detaljer i sexmålsreferat. För att inte tala om de kommentarer våra etiska kommittéer skulle ge, dock utan svordomar.

INGE EKBRANT

21A Westbury Road

Barking, Essex IG11 7PL England

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22