Brev till DAST

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Övrigt

Hej Dast. Jag har läst några romaner i serien Rallarliv av Kjell E. Genberg. Genomgående skurken heter Regus Patoff, ett namn som förbluffat mig en aning. Betyder det något eller är det påhittat för att ge figuren en beteckning som kan förefalla rysk?

Marie Lilja, Strömsund

DAST svarar:

Eftersom Genberg ingår i tidskriftens ordinarie skrivar- och redigerarlag kunde vi lätt hugga honom i hampan och avkräva en förklaring:

”Jag skrev serien Rallarliv i början av 1990-talet och den kom att omfatta tolv volymer. En återkommande bov är ett ganska vanligt grepp (jfr Conan Doyle och Ed McBain, båda döda nu) som jag tyckte det skulle vara kul att pröva på. Patoff låter ju lite ryskt men det var inte enbart därför jag valde namnet. Eftersom jag, i likhet med ’public service’ radion och TV:n ville vara opartisk såg jag till att han även blev lite amerikansk. I annonser förr hittade man ofta termen: Registered at U.S. Patent Office förkortat Reg. US Pat. Off. Bra namn, tyckte jag.”

K. E. Genberg

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22