Världens mest kända anka firar 80

Jun 8th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Notis

Kalle Anka 80Den 9 juni är en stor dag för alla Kalle Anka-älskare. Då fyller nämligen denna otursförföljda fågel 80 år. Tidningen Kalle Anka & C:o firar högtidsdagen med ett fullspäckat specialnummer. Där finns bland annat en Kalle-serie där det för första gången är läsarna själva som varit med och skapat innehållet.
Omslaget är gjort av dagens främsta Kalle Anka-tecknare, norske Arild Midthun och i innehållet märks födelsedagshistorien Alla tiders födelsedag, Kalle Ankas debutserie från 1934, Den kloka lilla hönan och den unika serien Alla lurar alla, som skapats av läsare under våren. Manus och idéer har tagits fram av läsarna Isak Carlsson, Martin Ström, Kenneth Levänen, Benjamin Larsson, Moa Eklund och Victor Stenqvist. Även den är tecknad av Arild Midthun.

– Vem hade kunnat ana för åttio år sedan att en ilsken anka skulle komma att engagera, beröra och underhålla svenska folket på det sättet som Kalle har gjort. Samtidigt är dagens Kalle mer aktuell än någonsin. Till exempel används Kalle-serier i skolan för att skapa läslust och främja läsförståelsen bland barn och ungdomar, säger Jonas Lidheimer, projektledare för Kalle Anka & C:o.

80-årsfirandet pågår inte bara i tidningen utan även på KalleAnka.se. Här kan Kalle-fansen frossa i godbitar som den klassiska videofilmen Den kloka hönan, en topplista med de viktigaste händelserna i Kalle Ankas liv, personlighetstestet ”Hur mycket Kalle Anka är du?”, och mycket annat. Med anledning av födelsedagen släpper Kalle Anka & C:o en gratisutgåva till iPad av serien Mitt liv i ett äggskal. Serien handlar om Kalle Ankas barndom och är skapad av Marco Rota.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22