Urhunden till Anneli Furmark – Spårhunden till Christoffer Carlsson

Sep 28th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Notis

På bokmässan delades två “hundpriser” ut: Urhunden för bästa serie och Spårhunden för bästa barn- och ungdomsdeckare.

Anneli Furmark, Kartago, fick Urhunden för sin seriebok Den röda vintern. Urhunden är Seriefrämjandets stora pris för tecknade serier och det är tredje gången Anneli får priset då hon tidigare även belönats för både Amatörernas afton 2005 och Jamen förlåt då 2008.

– Jag är mycket glad för Urhunden. Den här romanen, Den Röda Vintern, är en bok jag velat göra väldigt länge. Det var nästan den första historien jag berättade i serieform överhuvudtaget, i alla fall finns en historia som påminner om den i min första seriebok Labyrinterna som kom 2002. Men jag var inte klar med den, jag tyckte fortfarande att det fanns någonting att säga om grupptillhörighet och människors behov av att kontrollera varandra. Och om kärlek som uppstår oväntat och obekvämt.

Anneli Furmark och är en av de främsta serieberättarna i Sverige idag och har varit verksam både som serietecknare och bildkonstnär i snart tjugo år.
Hennes första serier publicerades i tidskriften Galago i början av 1990-talet, men sedan dröjde det till 1999 och en avslutad konsthögskoleutbildning innan hon började arbeta med serier igen, den här gången med längre berättelser. Hennes historier har ofta en stark anknytning till norrländska platser och landskap. Hon arbetar både i färg och svartvitt och lägger lika stor vikt vid bilden som vid texten.

Anneli Furmark

Anneli Furmark. Foto Martin Stenmark

Christoffer Carlsson fick årets Spårhund
”En spännande och psykologiskt övertygande skildring av ungdomars vuxenblivande”. Så motiverar juryn utnämningen av Christoffer Carlssons Oktober är den kallaste månaden till årets bästa barn- och ungdomsdeckare.

Övriga nominerade var Petter Lidbecks Det vita huset och Kerstin Lundberg Hahns Innan helgen är över. Spårhundenjuryn bestod i år av Lilian Fredriksson, Tomas Arvidsson och Per Olaisen.

I spänd väntan på vem som ska få Spårhunden: från vänster Lilla Piratförlagets representant (Petter Lidbeck kunde inte närvara), Christoffer Carlsson och Kerstin Lundberg Hahn.

I spänd väntan på vem som ska få Spårhunden: från vänster Lilla Piratförlagets representant (Petter Lidbeck kunde inte närvara), Christoffer Carlsson och Kerstin Lundberg Hahn.

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22