Tredje skiktet av tusen och en natt

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Notis

Några av de sagor och berättelser som hör till det i Egypten tillfogade tredje skiktet i Tusen och en natt handlar om skälmstreck och listiga infall, skriver den danske orientalisten Johannes Östrup i den svenska utgåvan från 1928.

”Denna art av skälmromaner, där folkhumorn sätter slugheten före redligheten och ofta låter intelligensen fira triumfer på moralens bekostnad, synes vara äkta egyptisk och har tillhört Nillandet från äldsta tider. I litteraturen framträder den först i den hos Herodotos bevarade berättelsen om tjuvarna i kung Rhampsinits skattkammare”, som för övrigt DAST publicerade i nr 3/1999. Berättelsen De tre skojarna till hör den kategori som Östrup omnämner. Bruce Cassidy menar att de tre smarta skojarna visar prov på detektering före Sherlock Holmes.

Det handlar då om österländsk slutledningsförmåga som med tiden skulle återfinnas i mera strömlinjeformad och rationell form hos det sena 1800-talets puzzeldetektiver.

Översättningen av Bertil Falk bygger på Sir Richard Burtons version i hans Supplement till Tusen och en natt, som kom 1888.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22