Tommy Schinkler

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Notis

Författaren Tommy Schinkler, Stockholm, avled den 4 december, 55 år gammal, efter en tids sjukdom.

Han var en av Sveriges mest lästa författare, men de flesta av läsarna kände honom inte under det egna namnet utan under pseudonymen Tom Dutchman. Detta namn använde han då han skrev westernserierna om bland andra ”Mack & Joe” och ”Joe Montana”. Samtidigt med det egna författarskapet översatte han många kriminalromaner och thrillers från engelska åt B. Wahlströms Bokförlag, där han i många år arbetade som förlagsredaktör.

Men han gav också ut böcker under eget namn. Den första var en historisk roman ”Slottsbranden” – och i den på 70-talet kända bokserien ”Brottsplats: Sverige” kom han ut med tre titlar. Fram till för något år sedan skrev han den historiska bokserien ”Sagan om Jernemans”, inalles tretton böcker.

Tommy Schinkler härstammade från en holländsk vallonsläkt, därav valet av pseudonymen Tom Dutchman – Tom Holländare. I sitt skrivande var han dock stockholmare. Han skildrade gärna sitt kära Stockholm, inte minst söder där han kände sig som mest hemma, trots att han bodde på Kungsholmen.

Tommy var en glad gamäng som älskade sällskapsliv och att resa. Jag kommer att sakna honom mycket, men samtidigt minnas de många färder vi gjorde tillsammans – inte minst när vi åkte Transsibiriska Järnvägen. Den gången spelade vi kort om vem som skulle skriva en thriller om färden.

Tommy vann och det blev en mycket tuff och innehållsrik bok. Naturligtvis under pseudonym.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22