Stockholm Nord: Om Nathan Söderbloms son

Mar 5th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Notis

Scandic SöderblomTorsdag 9 mars kommer författaren och domaren Omi Söderblom, som har arbetat i Svea hovrätt i snart 22 år, till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord.. Boken hon ska tala om heter I skuggan av Nathan och handlar om den hyllade ärkebiskopen Nathan Söderbloms äldste son som var bisexuell skådespelare, något som inte kunde accepteras av föräldrarna. Omi är Nathan Söderbloms barnbarnsbarn.

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord håller sina föreläsningsaftnar klockan 19 varje torsdag under vårsäsongen, fram till den 27 april, på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.

Forsberg x 4Förra veckans möte handlade om Luftwaffe:
Sällan har en föreläsare fått så många frågor efter föredraget som överstelöjtnant Jan Forsberg. Han berättade till bilder om sin bok Luftwaffes elit där han beskriver fyra tyska stridsflygares bravader under andra världskriget.

Stukapiloten Hans-Ulrich Rudel stred på åtskilliga fronter i Sovjetunionen, bland annat över Stalingrad där tyskarna besegrades och Kursk där de fick ännu mer stryk. Men Rudel var framgångsrik och förstörde 519 ryska stridsvagnar vilket fick Stalin att sätta ett högt pris på hans huvud. När han en gång tvingade hoppa i fallskärm över fiendemark förföljdes han till fots av rysk trupp men lyckades via ohyggliga strapatser överleva. Han träffade Hitler vid ett par tillfällen och fann der Führer sympatisk. Efter kriget deltog han i möten med nationella grupper och pekades ut som högerextremist.

Hans-Joachim ”Hajo” Herrmann blev både bombplans- och jaktpilot. Han deltog i spanska inbördeskriget på Franco-sidan som tillhörig Legion Condor och deltog i andra världskriget från invasionen av Polen 1939 via blitzen över England, Norge och Sicilien till det för Nazityskland så bittra slutet 1945, som han själv upplevde som sovjetisk krigsfånge. Han satt tio år i ryska läger.

Jaktflygaren Heinz Knocke stred för Hitler i både väster- och österled. Han sköts ner flera gånger och upplevde som många andra förlusten av kamrater. Efter fångenskap i krigets slutskede blev han politiker och avled 1993.

Tom Thomas, som flög det legendariska tyska stridsflygplanet Messerschmitt Bf 110 Zerstörer, hade en far som hyste starka tvivel mot Hitlers regim. Han blev ändå pilot i regimens flygvapen och stred bland annat vid Stalingrad. Han blev sjuk och hamnade på sjukhus i Tyskland och efter tillfrisknandet skickades han tillbaka. Då hade fronten förflyttats åtskilligt mot väster. Nu blev han nerskjuten, svårt skadad och åter flygduglig först 1944 då han blev lärare vid en flygskola och fick uppleva kapitulationen i hemlandet. Efter kriget blev han civil pilot och slutligen flygkapten hos Lufthansa.

Kommande möten
16 mars
Charlotta von Zweigbergk är journalist och författare och har kommit ut med fjorton böcker inom olika genrer.  Kommer att prata om sin nya barnboksserie som handlar om Ebbe och mamman, om sin senaste relationsroman Hundkärlek men förstås också om sin kritikerhyllade och Augustnominerade bok Fattigfällan.

23 mars
talar författaren Rolf Christerson under rubriken Från Grönköping till romaner och haikudikter. Han har nämligen medarbetat i varje nummer av Grönköpings Veckoblad sedan 1970-talet. Dessutom har han skrivit 39 böcker i olika genrer: pedagogik, ledarskap, humor, romaner och poesi. Hans senaste roman, Ensam under stjärnorna, utkom i april 2016 och handlar om en bergslagsby på 1950-talet.

30 mars
kommer Odd Zschiedrich som är kansliansvarig hos Svenska Akademien, verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket och ceremonimästare vid hovet berättar om Svenska Akademiens historia och verksamhet under rubriken Snille och smak under 230 år.

6 april
berättar författaren och globetrottern Per Erik Tell om sin nya bok Till fots genom Europa, en resa som började i Abbekås i Skåne och slutade i spanska Pamplona.

13 april
kommer sällskapets ordförande Ulf Broberg för att berätta om sin nya roman om Uppsalapolisen Kenneth Klintman. Boken heter Den döende radiomannen och ställer frågan om vad som händer när ens förväntade livslängd plötsligt och överraskande blir dramatiskt förkortad? Kanske ges det till och med ett svar …

20 april
kommer fotografen och författaren Larsåke ”Skuggan” Thuresson för att tala om sin bok Ikoner. Den innehåller mer än 600 spektakulära och närgångna fotona ur hans samling av bilder från 60-talets början till mitten av 70-talet på svenska och internationellt berömda artister. Boken väger 3,2 kilo så det är ett tungt innehåll.

27 april
Författaren, pedagogen och skrivcoachen Kerstin Svevar har i sitt författande hämtat inspiration från sin egen livsresa (delvis beskriven i ungdomsboken Utan att säga hej då) och hon berättar om att skriva i olika genrer, alltifrån bilderböcker till erotiska noveller. Kerstin har skrivit ett femtiotal läroböcker i svenska, arbetat som skrivpedagog i över tjugo år och är numera skrivcoach.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22