Stockholm Nord: Om morfar som står staty i Umeå

Oct 2nd, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Notis

Scandic Rosén LindgrenTorsdagen 5 oktober kommer systrarna Susanna Rosén och Ingrid Kinne Lindgren från  Sollentuna till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord för att berätta om sin morfar Gustav Rosén, som under 1900-talets fyra första decennier satte Västerbotten och Norrland på kartan. Han var frisinnad liberal och publicist som arbetade för norra Sverige och dess invånare på många sätt. I dag står staty mitt i centrala Umeå. Om honom har systrarna skrivit boken Två systrar om sin morfar Gustav Rosén – tidningsman, riksdagsman, statsråd, landshövding och odlare (Beijbom Books).

Ingrid Kinne Lindgren har arbetat nyhetsjournalist och redaktör arbetat på Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning och Sveriges Radios eko- och samhällsredaktioner. Numera driver hon sin egen nättidning Nyfikengra.se.

Susanna Rosén är författare, frilansjournalist, fotograf och biolog. Hon skriver och fotograferar för olika månads- och veckotidningar och har författat ett 20-tal böcker inom området trädgård, djur och natur.

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord håller sina föreläsningsaftnar klockan 19 varje torsdag under höstsäsongen, fram till den 30 november, på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.

Listan över höstens alla program: http://www.dast.nu/notis/stockholm-nord-i-host-hela-programmet

Arteus x 4Förra mötet handlade om viktiga historiska händelser
Torsdagen den 28 september 2014 kom professorn och ledamoten av Kungliga Krigsvetenskapsakademin Gunnar Arteus. Han har huvudsakligen forskat om 1700-talets sociala, kulturella och militära historia och har inom dessa fält gett ut ett 20-tal böcker och uppsatser men han är också poet och kommit med flera diktsamlingar. Denna gång samlades alla i en för sällskapet ny sal på åttonde våningen i Scandic Star Hotell där Arteus berättade om fyra olika händelser som påverkat historien i både Europa och USA.

Han gav sällskapet historien om spanske kungens ”oövervinneliga armada”, 137 ekskepp som skulle invadera och knäcka protestanterna i England 1588. Det blev ett fullkomligt och blodigt fiasko. Vidare berättade han om sömmerskan Rosa Parks som 1955 vägrade att lämna sin plats på bussen för en vit man i Montgomery, Alabama – en liten händelse som fick stor effekt genom att den initierade den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tog också upp Oscar Wildes uppmärksammade rättegångar mot slutet av 1800-talet. I den första stämde Wilde en man för förolämpning något som slog emot honom själv eftersom han stämplades som homosexuell, en straffbar läggning som ledde till nästa rättsprocess där han dömdes till två års straffarbete för “onaturlig otukt”. Straffbar homosexualitet avskaffades i England så sent som 1967. Arteus sista redogörelse handlade om Slaget vid Narva år 1700 då Karl XII slog en betydligt större rysk armé och blev omåttligt förtjust i krig på kuppen.

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22