Stockholm Nord: Håkan M Wahlbom om sin far skådespelaren Nils

Feb 19th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Notis

Scandic WahlbomTorsdag den 23 februari kommer Håkan M. Wahlbom till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord för att tala på Scandic Hotel. Han är författare och tidigare verksam inom rederi- och skeppsmäkleribranschen och skall berätta den intrikata historien om sin far skådespelaren Nils Wahlbom som avled för exakt 80 år sedan. Om honom har han tillsammans med Kjell E. Genberg skrivit boken Från pråm till tilja.

Som tvååring bodde Nils 1888 tillsammans med sina föräldrar på en pråm i Sundsvalls hamn när staden drabbades av en förödande brand. Nils kom ifrån föräldrarna men hittades senare, något han som vuxen grubblade mycket över. Är jag den rätte Nils Wahlbom? Han blev själv skådespelare, spelade mot den tidens stora både som dramatisk aktör och revyartist. Mest känd blev han genom filmen. Han hade både huvud- och biroller i 37 filmer. Men boken handlar inte enbart om honom, den är också en exposé över teaterns och filmens utveckling under första delen av 1900-talet och innehåller roliga, tragiska och rörande berättelser om dem som roade svenska folket innan TV:n kom.

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord håller sina föreläsningsaftnar klockan 19 varje torsdag under vårsäsongen, fram till den 27 april, på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.

Grahn x 5Förra veckans möte handlade om rymden:
Författaren, rymdingenjören och entertainern Sven Grahn, författare till boken Jordnära rymd – min rymdhistoria är det närmaste vi kommit en rymdfarare sedan Christer Fuglesang besökte oss för några år sedan.

Han berättade om hur det svenska rymdprogrammet började – med några entusiaster som började skjuta upp raketer på ett kronojägarboställe i norra Norrland. De kom därefter att bli kärntruppen i svensk rymdindustri.

Det var meningen att företaget skulle bli en myndighet men finansminister Gunnar Sträng skapade i stället ett statligt bolag. ”Sådana kan läggas ner”, sa Sträng. ”Det kan man inte med en myndighet!”

Grahn berättade många roliga skrönor från sin omfattande verksamhet inom Rymdbolaget, där han arbetat i flera världsdelar.

Vi fick oss en liten hemlighet till livs: ”samarbete” inom den europeiska rymdverksamheten betyder egentligen ”Frankrike bestämmer”.

Sven Grahn erhöll 2007 Hans Majestät Konungens medalj av 12:e storleken med högblått band och 2008 förärades han Thulinmedaljen i guld. En bidragande orsak till guldregnet torde ha varit att Grahn sett till att statliga Rymdbolaget började satsa på små, kostnadseffektiva rymdfarkoster som visade sig vara mycket efterfrågade internationellt.

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22