Stockholm Nord: Grotta Azurra, första nattklubben

Feb 5th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Notis

Scandic LejdströmDen 9 februari kommer författaren Kristina Lejdström till Sollentuna för att inför Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord berätta om Grotta Azzurra, Stockholms första nattklubb. Varför ville författare, journalister, bildkonstnärer, skådespelare, adel och andra kändisar besöka denna källare på Grev Magnigatan under tjugo- och trettiotalet? Varför ville myndigheterna genom en ny ordningsstadga sätta stopp för detta? Hur startade det hela och hur slutade det?

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord håller sina föreläsningsaftnar klockan 19 varje torsdag under vårsäsongen, fram till den 27 april, på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.

Eklund x 5Förra veckans möte handlade om trolleri:

Trollerikonstnären och författaren till den intressanta boken Trolleri som konst och kultur, Per Eklund, visade sig vara en sjutusan till estradör när han torsdagen den 2 februari 2017 höll föredrag.  Han berättade om bokens tillkomst (den tog fem år att åstadkomma), om trollerikonstens historia genom seklerna och dess utveckling till ett nöje, först för hoven och till sist för gemene man. Allt roligt har dock ett slut. På 50-talet tog intresset för konstarten slut. Då kom andra nöjen och TV:n lurade om hörnet.

Mellan alla fakta visade han sina konster som fick publiken att gapa av förvåning och skratta av hjärtans lust. Det var lätt för alla närvarande att förstå framgången för de artister som kom att använda det oförklarliga för att underhålla en hel värld.

Hans skicklighet på området har gjort att han vunnit SM i Close-up-trolleri, varit coach för Svenska Landslaget i Magi, suttit som President för Svensk Magisk Cirkel och nu är ständig sekreterare i Svenska Magiska Akademien.

Kommande möten
Torsdag 16 februari
Rymdingenjören, hedersdoktorn, författaren och Sollentunabon Sven Grahn berättar om sin verksamhet inom Rymdbolaget där han varit drivande bakom den tidiga svenska pionjärssatsningen på små, kostnadseffektiva rymdfarkoster, något som idag alltmer efterfrågas internationellt. Och Svens skrivklåda är outsläcklig. Han är sedan 2006 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin och fick året efter H.M. Konungens medalj av 12:e storleken med högblått band. 2008 förärades han Thulinmedaljen i guld. 2011 utkom hans memoarer, Jordnära rymd – min rymdhistoria. Hans föredrag heter Hopplöst förälskad i rymdfärder.

Torsdag den 23 februari
kommer Håkan M. Wahlbom (född 1930), författare och tidigare verksam inom rederi- och skeppsmäkleribranschen, för att berätta den intrikata historien om sin far skådespelaren Nils Wahlbom som avled för exakt 80 år sedan. Om honom har han tillsammans med Kjell E. Genberg skrivit boken Från pråm till tilja. Som tvååring bodde Nils 1888 tillsammans med sina föräldrar på en pråm i Sundsvalls hamn när staden drabbades av en förödande brand. Nils kom ifrån föräldrarna men hittades senare, något han som vuxen grubblade mycket över. Är jag den rätte Nils Wahlbom? Han blev själv skådespelare, spelade mot den tidens stora både som dramatisk aktör och revyartist. Mest känd blev han genom filmen. Han hade både huvud- och biroller i 37 filmer. Men boken handlar inte enbart om honom, den är också en exposé över teaterns och filmens utveckling under första delen av 1900-talet och innehåller roliga, tragiska och rörande berättelser om dem som roade svenska folket innan TV:n kom.

Torsdag 2 mars
får vi besök av överstelöjtnant Jan Forsberg, flitig artikelskribent om militärhistoria, militärteknik, säkerhetspolitik och strategi som han undervisat om på Försvarshögskolan. Forsberg är född i Skanör och han började också sin militära bana på P7 i skånska Revingehed. Han är mycket kunnig när det gäller andra världskriget och inför sin bok Luftwaffes elit, som han ska föreläsa om, genomförde han grundliga efterforskningar i arkiven om de uppdrag de olika flygarna genomförde och djupintervjuade historiernas fyra huvudpersoner.

9 mars
Författaren och domaren Omi Söderblom har arbetat i Svea hovrätt i snart 22 år. Hennes bok heter I skuggan av Nathan och handlar om den hyllade ärkebiskopen Nathan Söderbloms äldste son som var bisexuell skådespelare, något som inte kunde accepteras av föräldrarna. Omi är Nathan Söderbloms barnbarnsbarn. Ett nytt verk är på gång.

16 mars
Charlotta von Zweigbergk är journalist och författare och har kommit ut med fjorton böcker inom olika genrer.  Kommer att prata om sin nya barnboksserie som handlar om Ebbe och mamman, om sin senaste relationsroman Hundkärlek men förstås också om sin kritikerhyllade och Augustnominerade bok Fattigfällan.

23 mars
talar författaren Rolf Christerson under rubriken Från Grönköping till romaner och haikudikter. Han har nämligen medarbetat i varje nummer av Grönköpings Veckoblad sedan 1970-talet. Dessutom har han skrivit 39 böcker i olika genrer: pedagogik, ledarskap, humor, romaner och poesi. Hans senaste roman, Ensam under stjärnorna, utkom i april 2016 och handlar om en bergslagsby på 1950-talet.

30 mars
kommer Odd Zschiedrich som är kansliansvarig hos Svenska Akademien, verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket och ceremonimästare vid hovet berättar om Svenska Akademiens historia och verksamhet under rubriken Snille och smak under 230 år.

6 april
berättar författaren och globetrottern Per Erik Tell om sin nya bok Till fots genom Europa, en resa som började i Abbekås i Skåne och slutade i spanska Pamplona.

13 april 
kommer sällskapets ordförande Ulf Broberg för att berätta om sin nya roman om Uppsalapolisen Kenneth Klintman. Boken heter Den döende radiomannen och ställer frågan om vad som händer när ens förväntade livslängd plötsligt och överraskande blir dramatiskt förkortad? Kanske ges det till och med ett svar …

20 april
kommer fotografen och författaren Larsåke ”Skuggan” Thuresson för att tala om sin bok Ikoner. Den innehåller mer än 600 spektakulära och närgångna fotona ur hans samling av bilder från 60-talets början till mitten av 70-talet på svenska och internationellt berömda artister. Boken väger 3,2 kilo så det är ett tungt innehåll.

27 april
Författaren, pedagogen och skrivcoachen Kerstin Svevar har i sitt författande hämtat inspiration från sin egen livsresa (delvis beskriven i ungdomsboken Utan att säga hej då) och hon berättar om att skriva i olika genrer, alltifrån bilderböcker till erotiska noveller. Kerstin har skrivit ett femtiotal läroböcker i svenska, arbetat som skrivpedagog i över tjugo år och är numera skrivcoach.

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22