Stockholm Nord: Fattigfällan, Hundkärlek och fler böcker

Mar 12th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Notis

Scandic von ZweigbergkTorsdagen den 16 mars kommer journalisten och författaren Charlotta von Zweigbergk till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord för att på Scandic Star på Aniaraplatsen berätta om några av de fjorton böcker i olika genrer som kommit ut under hennes karriär.

I höstas Augustnominerades hennes bok Fattigfällan, så den kommer hon givetvis att tala om, men också om den senaste relationsromanen Hundkärlek och hennes barnboksserie om Ebbe och mamman.

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord håller sina föreläsningsaftnar klockan 19 varje torsdag under vårsäsongen, fram till den 27 april, på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.

Söderblom x 4Förra veckans möte handlade om Nathan Söderbloms son:
Det kom så många till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nords föreläsning på Scandic Star torsdagen den 9 mars 2017 att hotellpersonalen fick lov att springa i skytteltrafik för att bära in extra stolar i den lokal där Omi Söderblom berättade om ärkebiskopen, professorn, fredspristagaren och kulturpersonligheten Nathan Söderblom (1866–1931) och hans fru Anna född Forsell (1870–1955) och inte minst om äldste sonen Helge (1896–1932), som var författarens farfar.

Hon berättade mycket livfullt, detaljerat och intressant om teologie doktorn, författaren, kompositören och föreläsaren Nathan som bland flera andra akademier också var medlem av Svenska akademien och Kungliga vetenskapsakademien. Efter första världskriget blev han vida berömd för sitt fredsarbete. Han och hustrun Anna ligger begravda nära koret i Uppsala domkyrka, en ära som inte vederfars vem som helst.

Om detta, om familjens liv i olika delar av Europa samt om sonen Helge har Omi Söderblom skrivit i boken I skuggan av Nathan som är baserad på texter av den bisexuelle skådespelaren och journalisten Helge Söderblom. Den pojkens leverne accepterades aldrig av föräldrarna. Under en resa till Spanien fick han ett sammanbrott i Paris, hamnade på mentalsjukhus och tog sitt liv ett halvår efter faderns död. Då var han 35 år.

Kommande möten
23 mars

talar författaren Rolf Christerson under rubriken Från Grönköping till romaner och haikudikter. Han har nämligen medarbetat i varje nummer av Grönköpings Veckoblad sedan 1970-talet. Dessutom har han skrivit 39 böcker i olika genrer: pedagogik, ledarskap, humor, romaner och poesi. Hans senaste roman, Ensam under stjärnorna, utkom i april 2016 och handlar om en bergslagsby på 1950-talet.

30 mars
kommer Odd Zschiedrich som är kansliansvarig hos Svenska Akademien, verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket och ceremonimästare vid hovet berättar om Svenska Akademiens historia och verksamhet under rubriken Snille och smak under 230 år.

6 april
berättar författaren och globetrottern Per Erik Tell om sin nya bok Till fots genom Europa, en resa som började i Abbekås i Skåne och slutade i spanska Pamplona.

13 april
kommer sällskapets ordförande Ulf Broberg för att berätta om sin nya roman om Uppsalapolisen Kenneth Klintman. Boken heter Den döende radiomannen och ställer frågan om vad som händer när ens förväntade livslängd plötsligt och överraskande blir dramatiskt förkortad? Kanske ges det till och med ett svar …

20 april
kommer fotografen och författaren Larsåke ”Skuggan” Thuresson för att tala om sin bok Ikoner. Den innehåller mer än 600 spektakulära och närgångna fotona ur hans samling av bilder från 60-talets början till mitten av 70-talet på svenska och internationellt berömda artister. Boken väger 3,2 kilo så det är ett tungt innehåll.

27 april
Författaren, pedagogen och skrivcoachen Kerstin Svevar har i sitt författande hämtat inspiration från sin egen livsresa (delvis beskriven i ungdomsboken Utan att säga hej då) och hon berättar om att skriva i olika genrer, alltifrån bilderböcker till erotiska noveller. Kerstin har skrivit ett femtiotal läroböcker i svenska, arbetat som skrivpedagog i över tjugo år och är numera skrivcoach.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22