Stockholm Nord: Besök från Grönköping

Mar 18th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Notis

Scandic ChristersonTorsdagen den 23 mars kommer författaren Rolf Christerson till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord för att tala under rubriken Från Grönköping till romaner och haikudikter. Han har nämligen medarbetat i varje nummer av Grönköpings Veckoblad sedan 1970-talet. Dessutom har han skrivit 39 böcker i olika genrer: pedagogik, ledarskap, humor, romaner och poesi. Hans senaste roman, Ensam under stjärnorna, utkom i april 2016 och handlar om en bergslagsby på 1950-talet.

von Zweigbergk x 5Förra veckans möte handlade om nutida fattigdom:
Torsdagen den 16 mars 2017 besökte Charlotta von Zweigbergk Scandic Star i Sollentuna för att tala om sitt författarskap i stort och i synnerhet om sina senaste böcker, den Augustnominerade Fattigfällan, relationsromanen Hundkärlek och sin nya barnboksserie om Ebbe och hans mamma. Detta är bara några av de fjorton böcker denna flitiga journalist och författare producerat.

Enligt Statistiska centralbyrån fanns det i fjol 159 personer med efternamnet von Zweigbergk  i Sverige, men det är hittills bara den charmerande Charlotta som talat hos sällskapet, och hon berättade bland annat om Hundkärlek som handlar om två medelålders människor som hamnar på Gotland där deras hundar ska paras och som mycket motvilligt dras till varandra.

Men mest talade hon om Fattigfällan som är den sanna historien om den självständiga och kreativa Beata blir sjuk och sedan går det snabbt utför för henne, ekonomiskt och socialt. Hon försöker klara sig så gott hon kan men till sist hamnar hon ändå i välfärdssamhällets garn och märker att detta samhälle egentligen inte existerar. Hon drabbas av inkassokrav,  tvingas gå till pantbanken, kronofogden kommer och till sist får hon leva på utgångna kakor från en butik i närheten. Försäkringskassa hjälper inte, lika lite som det sociala, institutioner som verkar vara huvudkontor för de petimätrar som regerar delar Sverige.

Men det tycks finnas ett litet hopp för Sveriges fattiga. Charlotta von Zweigbergk har efter att ha hållit föredrag i regeringskvarteren fått antydningar om att det finns möjligheter till förändring av de förordningar som hittills enbart fungerat nedtryckande på dem som redan kämpar längst ner på botten. Fast osvuret är kanske bäst, än så länge.

Applåderna var starka efter hennes timme i föreläsningssalen.

Kommande möten
30 mars

kommer Odd Zschiedrich som är kansliansvarig hos Svenska Akademien, verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket och ceremonimästare vid hovet berättar om Svenska Akademiens historia och verksamhet under rubriken Snille och smak under 230 år.

6 april
berättar författaren och globetrottern Per Erik Tell om sin nya bok Till fots genom Europa, en resa som började i Abbekås i Skåne och slutade i spanska Pamplona.

13 april
kommer sällskapets ordförande Ulf Broberg för att berätta om sin nya roman om Uppsalapolisen Kenneth Klintman. Boken heter Den döende radiomannen och ställer frågan om vad som händer när ens förväntade livslängd plötsligt och överraskande blir dramatiskt förkortad? Kanske ges det till och med ett svar …

20 april
kommer fotografen och författaren Larsåke ”Skuggan” Thuresson för att tala om sin bok Ikoner. Den innehåller mer än 600 spektakulära och närgångna fotona ur hans samling av bilder från 60-talets början till mitten av 70-talet på svenska och internationellt berömda artister. Boken väger 3,2 kilo så det är ett tungt innehåll.

27 april
Författaren, pedagogen och skrivcoachen Kerstin Svevar har i sitt författande hämtat inspiration från sin egen livsresa (delvis beskriven i ungdomsboken Utan att säga hej då) och hon berättar om att skriva i olika genrer, alltifrån bilderböcker till erotiska noveller. Kerstin har skrivit ett femtiotal läroböcker i svenska, arbetat som skrivpedagog i över tjugo år och är numera skrivcoach.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22