Stabil ökning för digital läsning

Feb 20th, 2016 | By | Category: 2016-02 feb, Notis

Omslag till BokenSamtidigt som försäljningen av fysiska böcker ökar fortsätter den digitala läsningen att vinna mark i Sverige. Under årets första månad har Elib distribuerat 20 procent fler e-böcker till återförsäljare än i januari 2015.

Den 18 februari 2016 presenterades Svenska Bokhandlareföreningens och Svenska Förläggareföreningens rapport Boken 2016 – marknaden, trender och analyser (kan laddas ner i pdf), som berättar att bokförsäljningen ökat med drygt 3 procent i Sverige. I den sammanställningen ingår inte försäljningen av digitala böcker eftersom alla aktörer inte redovisar sin försäljning. Här kan statistik från Elib, den ledande distributören av digitala böcker, bidra med en god inblick i försäljningsutvecklingen för den digitala boken.

I januari ökade antalet sålda e-böcker med 20 procent jämfört med januari 2015. E-böcker i gratiserbjudanden är borträknade; med dessa inräknade vore ökningen 85 procent i januari. Det genomsnittliga e-bokspriset har minskat något, men förlagens intäkter för e-böcker har ändå ökat med 13 procent under samma period. Under 2015 såldes 355 200 st e-böcker genom Elib, en ökning på 15 procent jämfört med 2014.

I Sverige har tillväxten varit stadig, men långsammare än i de anglosaxiska länderna där upp till 50 procent av försäljningen är digital i vissa kategorier. Nu intensifieras de digitala satsningarna i Sverige både hos förlagen och hos andra aktörer.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22