Selma Lagerlöf som gotisk skräckförfattare

May 29th, 2009 | By | Category: 2009-2, Notis

För den som inte är närmare bekant med Selma Lagerlöf låter det kanske konstigt, men faktum är att en betydande del av hennes författarskap behandlar företeelser som skräck, mörker, ond bråd död, vålnader och dubbelgångare, typiska inslag i den gotiska litteraturen.

Sofia Wijkmark, doktor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, har skrivit en avhandling om de gotiska inslagen i Selma Lagerlöfs författarskap. Sofia Wijkmark hoppas kunna nyansera bilden av Selma Lagerlöf och kanske även locka nya läsare att intressera sig för hennes texter. Intresset för gotisk skräck och fantasy i alla dess former har varit stort länge och tycks bara bli större.

Sofia Wijkmark har i sin avhandling gått utanför den etablerade Lagerlöfkanon, klassiker, och i stället ställt sex mindre kända korta berättelser i centrum: Karln, De fågelfrie, Stenkumlet, Riddardottern och havsmannen, Spökhanden och Frid på jorden.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22