Om lyckan att finna den bok man sökt i över tjugo år…

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Notis

Sommaren 1972 var min familj på semester i London. En av de sista kvällarna där, såg jag i ett bokhandelsfönster, att en av mina favoritförfattare, Len Deighton, dagen därpå skulle signera sin senaste bok Bomber där. Gissa vem som var på plats!

Jag berättade för Mr Deighton att jag recenserade böcker i Dast åt Iwan Hedman-Morelius. De två kände varandra. Iwan hade hjälpt honom med en del uppgifter han behövde i en bok.

Isen var bruten. Han skrev en fin dedikation i min bok.

Väl hemma i Strängnäs läste jag Bomber – en mycket fängslande historia, med vartannat kapitel om en engelsk flygplansbesättning och vartannat om deras offer på marken (samma teknik som också Sidney Sheldon använde i På andra sidan midnatt). I Dast recenserade jag boken.

Senare ville jag läsa den på svenska, men inget antikvariat visste något om en översättning, trots att jag frågade år efter år. Men nu – för några veckor sedan – fick jag Tellus Deckarlista, och där fanns en Len Deighton som hette Anfallet mot Krefeld. Visserligen i Det Bästas Böcker, som ju är förkortade, men jag kände på mig att det var rätt bok. Äntligen! Där stod: Sammandrag av Bomber, översättning Gösta Dahl.

IRMA EKHOLM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22