Ny Wallander efter tio år

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Notis

Henning Mankell

Tio år efter att den senaste boken om Kurt Wallander kom ut har Henning Mankell skrivit en ny roman om kriminalkommissarien från Ystad. Den nya Wallanderdeckaren heter Den orolige mannen och släpps den 18 augusti 2009.

Hittills har böckerna om Wallander sålt i över fem miljoner exemplar enbart i Sverige. Utomlands är han också stor, faktiskt Sveriges mest läste författare utomlands med 30 miljoner exemplar på över 40 språk. Han är flitigt filmad, senast i en TV-produktion från brittiska BBC där Wallander gestaltas av Kenneth Branagh. Dessa filmer ska visas i svenska TV4 under hösten.

Den orolige mannen handlar om den pensionerade hög marinofficeren Håkan von Enke som en vinterdag 2008 försvinner under sin dagliga promenad i Lilljansskogen. von Enke är inte enbart en försvunnen man, vem som helst, utan Linda Wallanders svärfar in spel och Kurts dotterdotters farfar. För kriminalkommissarien blir det ett mycket personligt fall som leder bakåt till kalla krigets dagar och politiska sammanslutningar av dubiös art. Wallanders undersökningar leder hon ut i farliga marker.

Det här är en bok som jag ser fram emot att ta del av. Mankell är en ypperlig författare (se DASTs recension av hans senaste som heter Kinesen) och han tillhör(de) gräddan av svenska kriminalförfattare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22