Norska Bokvennen beskriver krim-litteraur lagom till påsk

Apr 8th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Notis

Omslag till Bokvennen krimI Norge är deckaren aldrig så stor som när det drar ihop sig till påsk. Då satsar alla tänkbara förlag på ”påskekrim” och så gör också Bokvennen Litterært Magasin, landets största skönlitterära tidskrift i sitt nummer ett för i år.

Eftersom det är ett ”skönlitterärt” magasin (propert, snyggt och schysst layoutat) fokuserar man i numret på kriminallitteratur för sådana som inte gillar deckare. Men faktum är att tidningen gott kan läsas också av oss som gillar den sortens böcker. Naturligtvis håller man mest ögonen på det egna landets författare, som till exempel Jørn Lier Horst, senaste vinnaren av Rivertonpriset, men här finns en intressant artikel av Kubas mest kände deckarförfattare Leonardo Padura och Sverige är med på ett hörn via kemiprofessorn Olle Mattsson som skrivit om giftmord i boken En dos stryknin. Ett par andra intressanta inslag är intervjuerna med två samhällskritiska ”deckardrottningar”: Alicia Giménez-Bartlett från Spanien och hennes sysafrikanska kollega Margie Orford.

Här finns också en kortfattad lektion i hur man skriver en framgångsrik deckare. Jag citerar gärna förslaget om hur man ska komma igång: ”Skriv om något du känner till. Känner du inte till någonting så skriv om något du skulle vilja känna till. […] Gör en lista på de frågor du har och de svar du behöver. Vilket är brottet? Vem är förbrytaren? Motivet? Hur mycket kan jag tjäna på boken. OBS. Du kan också bara börja skriva och se var du hamnar. Då är det ingen deckare utan en seriös roman.”

Med den insikten i åtanke är det inte förvånande att Bokvennen utsågs till Årets kulturtidsskrift i Norden, 2011!

KJELL E. GENBERG

Bokvennens webbplats: https://www.blm.no

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22