Norrlands litteraturpris 2010 till Ola Nilsson

Aug 17th, 2010 | By | Category: 2010-3, Notis

Ola NilssonNorrlands litteraturpris 2010 går till författaren Ola Nilsson med följande motivering:

“Ola Nilsson har en personlig och ekande stil i sitt skrivande, och han lyckas gestalta avstånd, närhet, hopplöshet och energi på ett sätt som har obestridlig koppling till klassisk norrländsk berättartradition. Ola har i sina hittills publicerade verk haft en styrka i gestaltningen av tillstånd och stämningar, och hans framställning av människorna är knivskarp och sparsmakad.”

Även i år hade styrelsen tillfrågat en mängd människor inom den litterära branschen och bett dem nominera författare till Norrlands litteraturpris 2010. Sju författare blev nominerade och de var poeter, essäister, barnboksförfattare och romanförfattare: Ida Linde, Viveka Sjögren, Sofia Rapp Johansson, Annica Wennström, Aase Berg, Katja Timgren och Ola Nilsson.

Man kan föreställa sig att “det norrländska” (med tydliga citationstecken och i någon slags mycket vid mening) måste vara en viktig bedömningsgrund för priset som sådant. Och att detta Norrland bör ha någon slags plats i ett större sammanhang, en större värld. Utöver detta tillkommer vanliga reflektioner om det som kan kallas det litterära värdet och dessutom bör väl en sådan sak som läsupplevelse kunna vägas in.

Ola Nilsson har en personlig och ekande stil i sitt skrivande, och han lyckas gestalta avstånd, närhet, hopplöshet och energi på ett sätt som har obestridlig koppling till klassisk norrländsk berättartradition. Ola har i sina hittills publicerade verk haft en styrka i gestaltningen av tillstånd och stämningar, och hans framställning av människorna är knivskarp och sparsmakad.

Ola Nilsson må numera bo i Göteborg, men han skriver fortfarande “norrländskt”, och om det “norrländska”. Välskrivet, genomarbetat, stilsäkert och eget.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22