Nordens bästa deckarförfattare på Krimimessen i Horsens väntar på Glasnyckeln

Apr 11th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Notis

Det nordiska samarbetet inom kriminallitteraturen blomstrar – och det delas på kors och tvärs som aldrig förr. Under Krimimessen i danska Horsens var der också benhård tävling mellan kandidaterna till det skandinaviska priset Glasnyckeln, som delas ut i juni. Det skriver bibliotekarien och mässans programansvaria VIBEKE JOHANSEN, Horsens.

Glasnyckelkandidater

Gard Sveen, Simon Pasternak, Jørn Lier Horst og Christoffer Carlsson i Horsens, Foto Willy Wegner

På scenen sitter tre av de fyra kandidaterna till årets pris från Sverige, Norge och Danmark, samt förra årets vinnare från Norge, Jørn Lier Horst. De sitter för att tillsammans med den danske kritikern Bo Tao Michaëlis diskutera sina kandidatureroch det internationella interesset för nordisk krim.

I år står kampen mellan svenske Christoffer Carlsson (Den osynlige mannen från Salem), norske Gard Sveen (Den siste pilgrimen), finske Reijo Mäki (Sheriffen) och danske Simon Pasternak (Dødszoner). Island har ingen kandidat i år.

Det blir massor av leenden, humoristiska anmärkningar och pingpong på scenen. Men Glasnyckeln är inte ett pris för medlidande så det finns inte plats för att vila på lagrarna för de utvalda författarna. Det finns konsensus bland kandidaterna att Glasnyckeln är en dörröppnare såväl för kandidaterna som för vinnaren.

Enligt den norske kandidaten Gard Sveen är nordisk kriminallitteratur populär utomlands på grund av omvärldens romantiska föreställningar om de nordiska länderna, där kriminallitteraturen är i stånd att gå bakom denna glänsande fasad. Den svenske kandidaten Christoffer Carlsson har emellertid en mer direkt bud: “För att vi är bättre än alla de andra.”

Så då är frågan bara: vem är bäst? Som Bo Tao Michaëlis slutar med: “Må bäste man vinna.”

Och  om att vara bäst: efter årets Krimimesse i Horsens har Danmarks populäre deckarförfattare Jussi Adler Olsen sagt att den är den bästa i världen före stora bokmässor i utlandet.

”Vi är glada och stolta,” säger Vibeke Johansen.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22