Nicodemus var först

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Notis

Länge ansåg man att den första deckaren med en svart, afro-amerikansk detektiv var The Conjure Man Dies: A Mystery Tale of Dark Harlem av Rudolph Fisher som kom ut 1926. Men när Wyatt Hudson Day, som samlar på historisk svart litteratur, upptäckte tio av tolv nummer av Frank Leslie’s Boys’ and Girls’ Weeekly; som kom ut 1880, så visade de sig innehålla berättelsen om Nicodemus, The Detective From Africa.

Nicodemus är en sovvagnsuppassare på ett tåg med Pullmanvagnar i 1880-talets USA. Han talar “negerengelska” och löser deckarproblem. Därmed är världens äldste afro-amerikanske detektiv 120 år gammal. Han uppträdde 46 år före Fishers svarte detektiv.

Författarnamnet som uppges i den gamla tidskriften är kapten Elmer Hardinge, troligen en pseudonym. Om denne själv var svart eller vit är okänt.

Wyatt Houston Day lyckades efter nära ett och ett halvt års sökande via Internet få tag i de två nummer som saknades. De första tio hittade han för två år sedan bland travar av böcker i ett rum bakom ett antikvariat i New York.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22