Mordet på Orientexpressen: Film igen och ny pocket

Oct 16th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Notis

Filmaffisch 1974Efter den bästsäljande boken Mordet på Orientexpressen från 1934 av Agatha Christie kommer nu ännu en film med samma titel. Den förra kom 1974 och var regisserad av Sidney Lumet och nominerades till flera Oscars för bästa huvudroll, kvinnliga biroll, manus, musik, foto och kostym. Ingrid Bergman som spelar sin landsmaninna Greta Ohlsson var dock den enda som kammade hem en statyett.

Boken utspelas vintern 1935 när Orientexpressen är på väg mellan Instanbul och Calais. Ombord på tåget umgås de rika passagerarna och njuter av prakt och överflöd ända tills tåget stannar mitt i natten. Rälsen är blockerad av ett snöskred. Nästa morgon hittas industrimagnaten Ratchett (spelad av Richard Widmark) mördad i sin låsta kupé med tolv knivhugg. Då är det tur att Hercule Poirot (i gestalt av Albert Finney) lyckats få en förstaklasskupé trots att tåget är fullbokat. Han bestämmer sig för att lösa mysteriet innan tåget åkt vidare och passagerarna skingras. Det visar sig att så gott som alla har motiv att mörda. I Sverige drog filmen 260.000 biobesökare.

Ny filmaffischDen nya filmen regisseras av Kenneth Branagh som också agerar. Han har lyckats få med sig storheter som Penelope Cruz, Johnny Depp, Daisy Ridley och Michelle Pfeiffer på tågresan. Filmen har premiär i Sverige den 24 november 2017.

Omslag till Mordet på OrientexpressenOch så kommer boken påpassligt ut i ny pocketutgåva. Pocketboken är översatt av Helen Ljungmark, utgiven av Bookmark Förlag och har ISBN 978-91-88545-26-2 och innehåller 274 sidor.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22