Mattias Boström skriver faktabok om Sherlock Holmes

Feb 21st, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Notis

Mattias BoströmMattias Boström skriver på sin webbsida för Sherlock Holmes-fakta den 19 februari 2012:

2013 utkommer min bok ”Från Holmes till Sherlock” – den hittills största svenska faktaboken om Sherlock Holmes.

Jag har under nästan två decennier funderat på att skriva en faktabok om Sherlock Holmes, men aldrig har det känts så angeläget som just nu. Under andra säsongen av BBC-serien ”Sherlock” har jag märkt av ett större allmänintresse för mästerdetektiven än vad det någonsin har varit sedan jag blev fanatiskt intresserad i mitten på 1980-talet.

Att jag tidigare inte har skrivit någon faktabok om Holmes beror också på att det redan utkommer en enorm mängd böcker i ämnet, speciellt i England och USA, och jag vill gärna ha en unik vinkel för att känna att jag tillför något. Men den vinkeln tror jag mig ha hittat nu. Boken blir inte bara en presentation av Conan Doyles litterära figur, utan kanske ännu mer en nutida syn på Holmes och en förklaring till varför Holmes har fortsatt att fascinera i 125 år. Hur varje tid har sin egen Holmes och hur han bytt skepnad i takt med att samhället, trender och vi människor förändrats. Dessutom blir det ett svenskt perspektiv, för att visa hur Sherlock Holmes har påverkat populärkulturen även i vårt land.

Och allt detta pga en tweet på Twitter för två veckor sedan. Åtminstone var det den tändande gnistan. Vid mitt expertkommenterande under säsongens första avsnitt av ”Sherlock” fick jag av twittraren @jenny_li en fråga om när boken kommer. ”Boken?” undrade jag. Fattade ingenting. Men sen insåg jag att Jenny förstås hade rätt. Det är förstås just nu som jag ska skriva den stora svenska faktaboken om Sherlock Holmes. En bok som sträcker sig från Conan Doyles debut 1887 och hur succén blev ett faktum, via teaterpjäser, stumfilmer, pastischer, parodier, barnböcker och fram till våra dagars Sherlock Holmes-tolkningar. Det är en spännande och fascinerande historia att berätta.

Arbetstiteln för boken är alltså ”Från Holmes till Sherlock”. Och jag ska försöka tajma utgivningen med tredje säsongen av ”Sherlock”, gissningsvis våren 2013.

Sherlock på webben: www.sherlockholmes.se

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22