Maj Sjöwall avliden

Apr 29th, 2020 | By | Category: 2020-04 apr, Notis

Maj SjöwallSveriges verkliga deckardrottning har avlidit. Alltför ofta uppfattades hon som ett bihang till Per Wahlöö, vilket alls inte var fallet. De arbetade tätt tillsammans med dekalogin “Roman om ett brott” som inleddes med Roseanna.

Efter makens död fortsatte hon arbeta som översättare, lektör och till viss del som författare tillsammans med andra. I filmatiseringarna/tv-filmerna utifrån romanserien, där Gösta Ekman spelade kommissarie Beck, hade hon små cameoroller.

Hon valdes in i Svenska Deckarakademin redan 1971, då hon delade stol nummer 11 med sin make Per Wahlöö. 1991 tilldelades hon Svenska Deckarakademins hederspris Grand Master.

Tillsammans med Per Wahlöö var Maj Sjöwall den första kriminalförfattaren sedan Frank Heller som fick ett omfattande internationellt genombrott. Paret Sjöwall–Wahlöö kom även att bidra till att genren utvecklades, inte enbart i Sverige. Det är svårt att överskatta deras betydelse, och deras böcker kommer att för alltid att räknas bland de bästa och viktigaste i svensk kriminallitteratur – och även internationellt, skriver Deckarakademin.

Se också artikeln i Dast: http://www.dast.nu/artikel/mote-med-deckardrottningarnas-drottning-maj-sjowall

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22