Lönande regelbrott

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-2, Notis

Redan 1928 kom deckarförfattaren S. S. Van Dine (egentligen Willard Huntington Wright) med en regelsamling för dem som ville nå framgång som kriminalförfattare. Han kallade den Twenty rules for writing detective stories.De tycks inte gälla längre. Ingen minns heller S. S. Van Dine särskilt väl, men så här lydde hans regler:

Läsaren ska ha samma chans som detektiven att lösa mysteriet. Alla ledtrådar måste vara tydligt angivna och beskrivna.

Något kärlekstema får inte finnas. Vad det hela går ut på är att föra en brottsling inför domstol, inte att få ett trånsjukt par till altaret.

Den skyldige ska avslöjas med hjälp av logisk slutledning; inte av en slump, av ren händelse eller genom opåkallad bekännelse. Att lösa kriminalgåtan på sådant sätt är att med berått mod skicka ut läsaren på ett omöjligt uppdrag och sedan, då du har misslyckats, tala om att du hela tiden haft den läsaren sökte i din rockärm. En sådan författare är inte bättre än en pajas.

Den skyldige ska visa sig vara en person som spelat en mer eller mindre viktig roll i berättelsen, med andra ord en person som läsaren lärt känna och blivit intresserad av.

Mysteriets lösning måste alltid vara uppenbart för den läsare som är klok nog att se lösningen. Om någon läser om boken efter att ha fått förklaringen skall denne se att lösningen på sätt och vis varit uppenbar, att alla ledtrådar faktiskt pekade mot den skyldige och att läsaren, om denne varit lika smart som detektiven; själv kunnat lösa mysteriet utan att läsa sista kapitlet. Det säger sig självt att en smart läsare också gör detta.

En professionell brottsling ska aldrig behöva tyngas av skuldbördan i en detektivroman. Det är polisdistriktens sak, inte författarnas och de briljanta amatördetektivernas, att befatta sig med brott som begås av inbrottstjuvar och banditer. Ett riktigt fängslande brott begås av en kyrkans man eller av en gammal ungmö som är känd för sin blidhet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22