Lina Neidestam får Ponduspriset 2012

May 7th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Notis

Linda NeidestamUnder helgens seriemässa på Kulturhuset i Stockholm tilldelades serieskaparen Lina Neidestam 2012 års svenska Stora Ponduspris. Hon fick priset för Zelda, som hittills kommit ut i två delar på Kartago.

Juryns motivering:
Lina Neidestam har i Zelda skapat en humoristisk strippserie om en kaxig och gapig feminist med stora drömmar och dålig förmåga att genomföra dem. En serie som glatt och övertygat juryn med sina träffsäkra poänger, aktuella teman och befriande självironi. Zelda går långt utanför gränserna för vad som förväntas av en traditionell strippserie men i detta ligger också seriens styrka. Zelda är en injektion av något nytt, frisk och relevant för dagens tidningsläsare.

Priset, som är instiftat av den norske serietecknaren Frode Øverli och hans kompanjon Håkon Strand, delas ut i Norge och Sverige med syfte att uppmuntra nya svenska serieskapare som hjälpt till att utveckla dagstidningsseriekonsten i Pondus anda, i konkurrens med den amerikanska dominansen bland serier i svenska dagstidningar.

Den svenska prissumman är på 50 000 kronor. Priset är årligen återkommande och delas i år ut för andra gången i Sverige.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22