Legendarisk serieskapare död

Oct 3rd, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Notis

Carlos Canel med tavlaTorsdagen den 2 oktober 2019 kom budet att min vän, serieskaparen, animatören och reklammannen Carlos Canel avlidit mindre än en månad innan hans första stora konstutställning skulle ha vernissage. På 60-talet blev han känd för sina skapelser Modde och Vikingsson.

Det var en tragisk händelse som gjorde att Carlos Canel kom till Sverige från Montevideo i Uruguay där han föddes 1936. Han var som 21-årig bankanställd gift med Irene och hade redan flickan Sandra när hon födde Gabriela som visade sig vara född med hjärtfel. På sjukhuset i Montevideo 1951 sade man att landet saknade de hjärt-lungmaskiner som fanns i mer utvecklade länder. Den svenske pionjären inom thoraxkirurgi Clarence Crafoord hade varit i Uruguay och undervisat hjärtkirurgerna där och makarna Canel fick veta att en operation kunde göras i Stockholm, men att resa och uppehälle skulle kosta 20 000 dollar.

”Vi hade kanske 100!” berättade Carlos.

Det drog sig mot jul och alla på banken hade fått en extra månadslön. Carlos kamrater ordnade en insamling som gjorde att familjen fick råd att göra resan 1962. Flickan opererades men överlevde inte. Familjen återvände i sorg till Uruguay där Carlos började studera på La Escuela De Bellas Artes, Montevidos motsvarighet till Konstfack. Han visste att han hade en konstnärlig ådra efter att ha frilansat som illustratör åt olika tidningar och lokala reklambyråer. Under hela tiden efter Stockholmsresan hade man diskuterat möjligheten att emigrera till Sverige som de fattat tycke för. 1965 gjorde Carlos, hans hustru och de två döttrarna den långa resan till vad som skulle bli deras nya hemland.

Modde föddes
ModdeDeras början här blev inte lätt. För att försörja familjen städade Carlos skolor och jobbade extra som diskare. Hela tiden funderade han på att utnyttja sina konstnärliga talanger. Han fick kontakt med ungdomstidningarna Bildjournalen och Idolnytt. Den senare beställde porträtt av den tidens popidoler – Svenne Hedlund i Hep Stars, Lennart Grahn i Shanes och Tommy Blom i Tages för att nämna några.

Carlos hade en idé till en seriefigur som inspirerades av svenska ungdomar som gick omkring i fullklottrade amerikanska arméjackor, hade långt hår, älskade popmusik och kallades mods. Naturligt nog fick figuren namnet Modde. Serien köptes av Bildjournalen och presenterades storslaget på julnumrets förstasida. Ungdomarnas musiksmak förändrades och Modde blev inte så långlivad i Bildjournalen, som också började tyna bort.

Carlos skapade en ny seriefigur, en vikingagestalt som fick namnet Vikingsson och publicerades en tid i Sveriges då största kvällstidning Expressen. Ungefär samtidigt fick Carlos jobb som spansk redaktör på Sveriges Radios utlandsprogram Radio Sweden, en befattning som han innehade i 14 år.

Både Modde och Vikingsson kom att överleva. Carlos behövde någon som skrev manus till serierna som han planerade bli längre än bara de tre, fyra rutor som publicerats i Bildjournalen och Expressen. 1966 kontaktade han mig och vi inledde ett samarbete som fortsatte en bit in på 1970-talet. Den nya längre Modde-serien debuterade i tidningen Träff med en festlig polare men fick inom kort en egen humortidning som först gavs ut av Populärpressförlaget och senare av Williams förlag som såg till att den översattes och kom ut i de nordiska länderna. För att göra tidningarna mer omväxlande producerade paret också historier om Vikingsson i Modde.

Klassisk filmanimatör
Efter tiden som seriekreatör började Carlos fundera på att göra sina bilder rörliga. Han började i liten skala och utbildade sig sedan i klassisk animation vid Sheridan College i Toronto, Kanade. Där träffade han Jane Hawes. De gifte sig och hon följde med till Sverige.

Carlos kom att producera animerade reklamfilmer till stora företag i Sverige, Danmark, Norge, Finland och USA. I företaget Canel Productions fungerade han som både VD, producent, regissör och animatör och flera av de tecknade filmerna vann priser vid internationella reklamfilmfestivaler. Han gjorde också tecknade filmer som inte innehöll reklambudskap. Flera av dem prisbelönades, bland annat fick han ta emot pris i en festival som sponsrades av MTV.

Harry BoyI Sverige var hans största kunder ATG, SAS, Serla och Din Sko. När ATG kontaktade honom för att få en figur som de kunde använda som ansikte för att locka människor att spela på trav satte Carlos sina små grå i arbete. Resultatet av tankemödan tankemödan blev Harry Boy – en gestalt i form av en häst som fortfarande lever kvar som reklamfigur och i deras spelprogram. För att kunna leverera Harry Boy i det format reklambyrån krävde lärde han sig arbeta med dataprogrammet Illustrator.

Sedan han pensionerade sig och stängde ner sitt företag fanns kreativiteten kvar. Han började bearbeta teckningar med programmet han tvingat lära sig och efter flera konstnärliga år i källaren till huset i Täby kände han sig mogen att ha en utställning med den dataskapade konsten. Vernissagen var utsatt till den 2 november på Galleri Ensta Krog i hemkommunen.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22