Kristina Ohlsson får Barnens Romanpris för Glasbarnen

Oct 30th, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Notis
Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson med juryn. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Kristina Ohlssons bok Glasbarnen vann idag Barnens Romanpris, Sveriges Radios och UR:s pris för bästa barnbok för 9–12-åringar. Kristina Ohlsson är den första pristagaren som tilldelats den förhöjda prissumman på 50 000 kr.

Under hösten har en barnjury bestående av fem sjätteklassare från Gävle livligt diskuterat de fem nominerade böckerna för att slutligen enas om en vinnare.

– Det är min första bok för barn och att slå en sådan ”homerun” på första försöket känns helt överväldigande. Det här skulle bara vara min fritid – jag ville skriva barnböcker för att göra någonting mer än att skriva vuxenböcker. Men jag tyckte att det var fantastiskt roligt och så blev det så här väl mottaget, säger Kristina Ohlsson.

Barnjuryns motivering: ”Glasbarnen är en läskigt kuslig spökhistoria för alla som älskar att bli skrämda. Språket har fina detaljer och är nästan lite vuxet. En spännande ”alla-bok” för barn och vuxna från 9 år och uppåt. Rekommenderas ej för kvällsläsning.”

Kristina Ohlsson föddes 1979 i Kristianstad, numera bosatt i Stockholm. Hon har arbetat på Säpo, UD och OSSE, men arbetar sedan 2012 på heltid som författare. Hon debuterade 2009 med kriminalromanen Askungar, som följdes av Tusenskönor (2010), Änglavakter (2011), Paradisoffer (2012) och Davidsstjärnor (2013).

Barnens Romanpris startades 2010 på initiativ av kulturjournalisten Kerstin M. Lundberg och Ylva Mårtens, producent för programmet Barnen i P1, för att främja barns läsning.

De fem nominerade böckerna är utgivna i Sverige under hösten 2012 och våren 2013. Böckerna väljs ut av en grupp barnbokskritiker. Vinnaren utses sedan av en jury bestående av mellanstadiebarn. Årets fem nominerade böcker var Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg (Rabén & Sjögren), Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling (Alfabeta Bokförlag), Glasbarnen av Kristina Ohlsson (Lilla Piratförlaget), Yummy av Eva Susso (Rabén & Sjögren) och Jag är en pojke med tur av Monica Zak (Opal).

2013 års jury bestod av fem sjätteklassare, ursprungligen från Lilla Sätraskolan och Ulvsäterskolan i Gävle: Erik Ekdahl, Moa Gustavsson, Sandra Hjärne, Hanna Mohamed och Agnes Åkerlund. Skolorna har utsetts till Årets bokskolor av redaktionen för Barnens Romanpris.

Barnens Romanpris är en samproduktion mellan Sveriges Radios kulturredaktion och UR:s barnredaktion. Producent är Helene Almqvist.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22