Katarina Fägerskiöld får Vuxenskolans författarpris 2012

Sep 30th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Notis

Katarina FägerskiöldOmslag till ÅsenKatarina Fägerskiöld, Stockholm tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2012 för debutromanen Åsen. Fjolårets pristagare Tomas Bannerhed fick sedermera Augustpriseet för sin roman Korparna.

I motiveringen skriver juryn bl a:

Åsen är så långt ifrån en romantiserande landsbygdsskildring det går att komma. Huvudpersonen i romanen, den föga sympatiska Sofi, tycks vara ett med sitt slitsamma arbete utan behov och drömmar bortom stängslande och mockande. Livet är monotont och det är som om en blöt yllefilt ligger tungt över land och folk. Samtidigt är romanen full av underfundig och knastertorr humor. Den helt osentimentala miljö- och människoskildringen förstärks av en stilsäker språkbehandling. Katarina Fägerskiöld har skrivit en debutroman med extra ordinära litterära kvalitéer.”

Bland tidigare pristagare kan nämnas bl a Sara Lidman, Torgny Lindgren, Bodil Malmsten, Lars Molin, Åke Edwardsson, Kjell Eriksson, Ronnie Sandahl, Carin Hjulström för boken Finns inte på kartan samt debutanten Tomas Bannerhed som med Korparna slog sig in på den svenska bokarenan och därefter belönades med Augustpriset.

Priset är på 25 000 kronor.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22