Jo Nesbø slår internationellt

Mar 20th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Notis

Jo NesbøJo Nesbøs böcker har sålt i 18 miljoner exemplar världen över och de finns översatta till mer än 40 språk. I vår är han dubbelt aktuell i Sverige – med barnboken Doktor Proktor och den stora guldkuppen och 12 juni utkommer den tionde Harry Hole-thrillern Polis.

Omslag till PolisNär en Oslopolis hittas mördad på samma plats och på samma datum där han många år tidigare utrett ett mord, kan det knappast vara en slump. Och när samma sak inom loppet av några månader drabbar två andra poliser är mönstret lika tydligt som skrämmande. En brutal mördare med bestialiska metoder går lös. Polisen står helt utan spår och, vad värre är, de saknar sin allra bästa utredare. Samtidigt ligger en svårt skadad man i koma på en välbevakad sjukhussal. Ingen får veta hans namn. Inte ens de vaktande poliserna får komma honom nära.

Jo Nesbø har än en gång skrivit en historia om mänsklig ondska, en katt-och-råtta-lek med såväl offer och polis som med läsaren. Polis utkommer samtidigt i en lång rad länder, bland annat i Norge, Sverige och Danmark.

Den 20 mars utkommer Doktor Proktor och den stora guldkuppen, del fyra i serien som visar att Jo Nesbø också kan skriva för barn. Böckerna, som sålt i mer än 70 000 exemplar i Sverige är alla illustrerade av Per Dybvig.

Jo Nesbø var börsmäklare innan han sadlade om till författare. Vid sidan av är han även sångare i rockbandet Di derre.

De nio romanerna om Harry Hole, den fristående Huvudjägarna  och de fyra böckerna om doktor Proktor har sålt i 18 miljoner exemplar världen över och finns översatta till mer än 40 språk. 2013 inleddes mycket bra för Nesbø med topplacering på listorna i Sverige, England och Tyskland. Det finns även långt framskridna filmplaner på kommande böcker, där bland andra Warner Bros i Hollywood är inblandad.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22