Jesper Högström får årets Helgapris för biografin om Hjalmar Söderberg

Jan 15th, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Notis

Omslag till Lusten och ensamhetenJesper Högströms biografi Lusten och Ensamheten (Weyler förlag) handlar till stor del om Hjalmar Söderbergs levnad. Han säger bland annat om Hjalmar Söderberg att han är en inre schackspelare – det vill säga den som beskriver sig själv som den människa han kunde ha varit om han inte varit författare – som till exempel doktor Glas som i sin isolering, sitt främlingskap för världen och människorna, gör honom beredd för en ”stor” handling. Formuleringen, skrivandet, blir alltså ett sätt att handla.

Helga Gregorius lär ha varit Maria von Platen och den gifta kvinna som Söderberg under en lång tid älskade. Maria von Platen förlitade sig inte alls på andra som Helga Gregorius gör, hon tog saken i egna händer, skilde sig och fick betala ett högt pris, blev ensam och utsatt. Men en av anledningar till att Söderberg skriver romanen Doktor Glas är att han är en förälskad man som, i levande livet, inte kan ”rädda” Maria von Platen ur äktenskapet men som kan formulera hämnden i en roman.

Jesper Högström har gjort Helga mer levande, hennes äckel för pastor Gregorius som gammal, fet och ful, var i hög grad författarens egen aversion. Genom att analysera Hjalmar Söderbergs person hjälper oss Jesper Högström att förstå Helga Gregorius.

Jesper Högström debuterade 2004 med romanen Den andra stranden. Han har gett ut tre böcker om fotboll och skriver litteraturkritik och kulturjournalistik i Dagens Nyheter. Jesper Högström har bland annat även översatt Hilary Mantels succéromaner Wolf hall och För in de döda till svenska och arbetar just nu med en biografi om Gunnar Ekelöf.

Helgapriset har fått sitt namn efter Hjalmar Söderbergs romanfigur Helga Gregorius i Doktor Glas. Priset består av skulpturen Helga tillverkad av glaskonstnären Anders Wingård. Skönlitterära sällskapet Stockholm Nord har sitt säte i Sollentuna. Syftet är att främja det skönlitterära läsandet. För sina medlemmar anordnar sällskapet föreläsningar av aktuell författare eller annan aktuell person: www.stockholmnord.org/stockholmnord.wordpress.com

Prisutdelningen sker torsdagen den 16 januari kl. 19.00 på Scandic Star Hotell i Sollentuna Centrum.

Jesper Högström

Jesper Högström. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22